Önök felültek arra a dilivonatra, amit az EU-ból diktálnak – üzenték Karácsonynak a kormánypártok

2022. június 29. 11:20
Írta: Nagy Gábor
Eldőlt: jelentősen drágul a parkolás Budapesten. Tudósításunk a Fővárosi Közgyűlésről!

„Megértem, ha főpolgármester úr nem tart értékelést a vasárnapi időközi választások után” – kezdte napirend előtti felszólalását Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – „Elsöprő győzelem született, még a »szabadság« városában is.”

A kormánypárti politikus szerint egyértelmű üzenet született, nem lehet kétségbe vonni, hogy a választók mit gondolnak Budapest baloldali vezetéséről. Hozzátette: „Ezt most már nem lehet tudatlansággal, ostobázással, vidékizéssel palástolni. Látják az emberek, hogy mi történik a saját környezetükben.”

Wintermantel emlékeztetett, mit írt a voksolásokat követően Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán, hogy tulajdonképpen a baloldali szavazók távolmaradásukkal fejezték ki nemtetszésüket. A frakcióvezető szerint ebben igaza van a városvezetőnek, hiszen az ellenzéki marakodás, osztozkodás a Fővárosi Közgyűlés munkájára is rossz fényt vet – utalt a Demokratikus Koalíció és a Momentum között kirobbant háborúra, amely az időközi választások jelöltjei – hogy ki-kit támogat – mellett Bősz Anett főpolgármester-helyettesi pozícióját is érintette.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a budapestiek nem elégedettek a városvezetéssel, amiben szerepet játszanak az elhúzódó, dráguló beruházások és a közlekedési dugók. De – tette hozzá –, az időközi voksolás a főpolgármester stílusát is értékelte, hiszen Karácsonynak nem kéne azt üzengetnie, hogy a fővárosiak majd megszokják a dugókat, vagy hogy kerüljék el őket.

Szóba került az energiahelyzet is. Szerdán közölt például gyűjtést a Mediaworks Hírcentrum Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes javaslatairól arra vonatkozóan, hogyan kellene spórolnia a budapestieknek. Többek között e megszólalásokra reagálva Wintermantel közölte, a városvezetés kritika nélkül követi az európai uniós őrületeket. „Önök a szankciós politikát követik, amivel az Európai Unió lábon lőtte magát.

Önök felültek arra a dilivonatra, amit az EU-ból diktálnak.”

Napirend előtti felszólalását azzal zárta, hogy ideje lenne már teljesíteni az önkormányzati választások után elrendelt klímaügyi veszélyhelyzet miatt tett ígéreteket.

Szaniszló Sándor DK-frakcióvezető azt mondta, a kormánypárti frakcióvezető nem a lényegről beszélt, hogy például miért van „lopakodó üzemanyaghiány”. Tüttő Kata kifejtette, lehet rajta gúnyolódni, de ők az önkormányzati szektor ellehetetlenítése ellenére is működtetni szeretnék a várost. Horváth Csaba szocialista és V. Naszályi Márta párbeszédes polgármesterek pedig arról számoltak be, mit tesznek saját házuk táján az energiatakarékosság, valamint a környezetvédelem érdekében. Karácsony vonatkozó Facebook-bejegyzését IDE kattintva tudja elolvasni.

Vita az új parkolási rendszerről

Heves vita előzte meg az egységes parkolási rendszer kialakításáról szóló előterjesztést, amihez még az utolsó pillanatban is több módosító indítvány érkezett. Így a kormánypártoké, amely szerint „a 2010 óta jól működő II. és VI. kerületi gyakorlathoz hasonlóan reggel 8:00 helyett 8:30-tól kellene fizetni a parkolásért Budapesten. Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába”. Mindezt egységesen vezetnék be Wintermantelék, de egyes kerületi vezetők módosítói viszont az egyéni szabályozás irányában foglaltak állást.

Soproni Tamás momentumos polgármester például azt mondta, támogatható lenne a Fidesz-KDNP javaslata, de inkább a „kiss and drive” parkolóhelyek kialakítását preferálnák. Megjegyezte ugyanakkor, a fővárosi javaslat egyáltalán nem szüntetné meg a „kamuzöld” rendszámú autók ingyenes támogatását és nem vezetne be támogatásokat a közautó-szolgáltatóknak.

Miről is döntöttek a képviselők?

A Közgyűlés baloldali többsége végül nem támogatta a Fidesz-KDNP javaslatát, de azt igen, hogy létrejönnek az

új parkolási, egységesülő A, B, C, D zónák, valamint az egységes és dráguló tarifarendszer.

A belső kerületekben 15–90, a külső városrészeken 15–100 százalékkal drágult a parkolás, ráadásul sok helyen késő estig kitolják a fizetős időszak végét. A négy várakozási zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként. Mindezen felül megváltozik, egységesül a várakozási időtartam is. Eddig ahány kerület, annyiféle szabályozás volt, előfordult az is, hogy 3 órát lehetett csak parkolni egy parkolóhelyen, de az is, hogy reggeltől estig parkolhatott valaki a parkolóban, ha fizetett. Mostantól a D zóna kivételével csak maximum három órát lehet várakozni a fizetős parkolóhelyen.

Forrás: Fővárosi Közgyűlés

Nyitókép: MTI

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés