Drónok hozhatnak áttörést a mentőzésben

2022. június 29. 16:33
Az orosz–ukrán háborúban és más mai konfliktusokban jelentős szerepük van a felderítő vagy csapásmérő drónoknak. Magyar kutatók most a drónok és az embert szállító egyéb repülő szerkezetek békés célú, mentőzést szolgáló használatát vizsgálják.

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban

***

A háborús aktualitás fokozza a kutatók érdeklődését s egyben a fejlesztőcégek közötti versenyt a kisebb légi járművek békés célú kísérleteivel kapcsolatban is. Az alkalmazás izgalmas, a nagyközönség szemében még futurisztikusnak tűnő, ám meglepően közeli eredményeket ígérő területe az elektromos hajtású, helyből fel- és leszálló (electric vertical take-off and landing – eVTOL) repülő szerkezetek bevetése a személyszállításban. Az utóbbi egy-két év hírei között német, kínai, dél-koreai és amerikai gyártók kísérleti repülései egyaránt szerepeltek. 

A kutatóközpontok pár év távlatában megvalósíthatónak tartják a néhány főnyi személyzet szállítására alkalmas drónok mindennapi alkalmazását. Vannak, akik a zsúfolt nagyvárosokban a közlekedési dugókat kikerülni képes légi taxik térhódításában látják az eVTOL-ok gyors elterjedésének lehetőségét. Mások óvatosabbak, s kezdetben még nem a nyitott közösségi légterekben, hanem inkább ipari-üzemi típusú használatban vezetnék be, például a hatalmas kiterjedésű nemzetközi repülőtereken vagy kikötőkön belüli gyors és biztonságos személyforgalomban.

Repülő szerkezetekkel a 15 percen belül elérhető lakosság aránya 85-ről 98 százalékra növelhető”

A fejlesztők azért láthatják az eVTOL-okban a városi légi közlekedés megvalósításának a kulcsát, mert az elektromos hajtással lokálisan légszennyezés-mentesen lehet repülni, ami városi környezetben fontos szempont – szögezi le Sziroczák Dávid, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Repüléstudományi és Hajózási Tanszékének kutatója. Számos további technikai előnyt is jelent a megoldás: megbízhatóbb, egyszerűbben karbantartható, valamint ugyanakkora tömeggel nagyobb teljesítmény érhető el elektromos motorokkal, mint a dugattyús vagy gázturbina-alapú hajtóművekkel. A helyből fel- és leszállás a településeket jellemző szűkös hely miatt lehet előnyös: nehezen képzelhető el például Budapest belvárosában egy kifutópálya kialakítása merev szárnyú repülőgépeknek, egy kellően kis méretű eVTOL viszont akár parkokban vagy háztetőkre is képes leszállni.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés