Belgiumban több mint 35 ezer lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása

2022. június 29. 14:20
A nyári iskolai szünet ideje alatt a fiatal lányok gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan afrikai országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek.

Becslések szerint több mint 35 ezer Belgiumban élő nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása – derül ki a közegészségügyi minisztérium megrendelésére készült friss tanulmányból, amelyet a The BrusselsTimes hírportál ismertetett szerdán.

A kutatók megállapították, hogy Belgiumban több mint 23 000 nő él megcsonkított nemi szervvel, és több mint 12 ezer kiskorú lányt érint ennek az emberi jogokat sértő beavatkozásnak a kockázata. Az ENSZ statisztikái szerint 200 millió nő esett át a beavatkozáson elsősorban Afrika északi felén és északkeleti, illetve északnyugati országaiban.

A legtöbb lányt általában 5 éves koruk körül vagy a pubertáskor előtt csonkítják meg.

A nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára

A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák. Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, esélyegyenlőségért és sokszínűségért felelős belga államtitkár a tanulmány megállapításai kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára, akik gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek.   

A legutóbbi, 2016-ban készült felmérés elkészítése óta az érintett nők és lányok száma 45 százalékkal nőtt a flamand országrészben. 

(MTI)

Nyitókép: Kemal Ceylan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, jó, de szülhetnek a férfiak. Döntetlen.

Mert Európa előre megy, nem hátra!

És ezért a belga erkölcsi nyomortanyáért lépett be a dicső Anglia az első világháborúba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés