Belgiumban több mint 35 ezer lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása

2022. június 29. 14:20

A nyári iskolai szünet ideje alatt a fiatal lányok gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan afrikai országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek.

2022. június 29. 14:20
null

Becslések szerint több mint 35 ezer Belgiumban élő nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása – derül ki a közegészségügyi minisztérium megrendelésére készült friss tanulmányból, amelyet a The BrusselsTimes hírportál ismertetett szerdán.

A kutatók megállapították, hogy Belgiumban több mint 23 000 nő él megcsonkított nemi szervvel, és több mint 12 ezer kiskorú lányt érint ennek az emberi jogokat sértő beavatkozásnak a kockázata. Az ENSZ statisztikái szerint 200 millió nő esett át a beavatkozáson elsősorban Afrika északi felén és északkeleti, illetve északnyugati országaiban.

A legtöbb lányt általában 5 éves koruk körül vagy a pubertáskor előtt csonkítják meg.

A nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára

A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák. Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, esélyegyenlőségért és sokszínűségért felelős belga államtitkár a tanulmány megállapításai kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára, akik gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek.   

A legutóbbi, 2016-ban készült felmérés elkészítése óta az érintett nők és lányok száma 45 százalékkal nőtt a flamand országrészben. 

(MTI)

Nyitókép: Kemal Ceylan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. június 30. 06:50
Emberi jogok és európai értékek. Így együtt kiadják a jogállamot.
Rák úr
2022. június 30. 06:13
Jegyezzük meg: az idegen szép, az idegen jó!
masikhozzaszolo
2022. június 29. 21:07
/A legtöbb lányt általában 5 éves koruk körül vagy a pubertáskor előtt csonkítják meg/ Mert még nincs meg a legújabb törvény, hogy a gyermek 5 éves koráig abortálható. És engem meg megüt a guta, mert szeretem a nőket, és ezt a kaszabolást pont a nők találták ki és harcolnak érte. Na, azokat nem szeretem. Én bevezetném azt, hogy az abortálási határidő kitolható legyen egy abortuszt akaró nő életkoráig. Be lehet tenni a gyereket az inkubátorba.
mokány
2022. június 29. 19:42
A libcsi jogvédők kussolak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik