20 fokos lakás, alacsonyabb sebesség az autópályákon és gázfüggő magyarok – így készíti fel a Telex a magyarokat egy új világra

2022. június 28. 19:17

„A magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában” – vélekedett Greenpeace szakértője.

2022. június 28. 19:17
null

Hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét.

A lap munkatársai az Egyensúly Intézet friss kiadványainak bemutatóján jártak, ahol Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse, Bart István, az Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője és Csernus Dóra, az intézet klíma- és környezetpolitikai szakértője beszélgettek arról, hogyan kell(ene) a magyaroknak megváltoztatni az életüket a következő évtizedekben.

A szakértők többek között olyan ötletekkel álltak elő mint

a 20 fokos lakás, vagy az autópályákon alkalmazott alacsonyabb haladási sebesség.

Perger András szerint a kritikus helyzetet „az eddigi kormányok nem kezelték sehogy, csak újabb csatlakozások és vezetékek felépítésével, utána pedig elkezdtek az embereknek pénzt adni rezsicsökkentés címen, hogy nyugodtan használjanak csak annyi gázt, amennyit akarnak”. A szakértő szerint a szokásokat is át kéne alakítani, de ez még aktív állami szerepvállalással sem lenne egyszerű feladat. Az pedig politikai értelemben teljesen racionális, hogy a kormány nem vállalja az emberek egyesével győzködését arról: mostantól ne az legyen, hogy meleg lesz a lakásban olcsón, komfortosan, hanem ehelyett bizonyos átalakításokra, lemondásra, kényelmetlenségre van szükség. Ha ugyanis bármi ehhez kapcsolódót említ az ember, akkor a választók megijednek, ahogy azt sem lehet szóba hozni, hogy mi lenne ha csak 20 fokra fűtenénk fel a lakásokat télen. A Greenpeace szakértője szerint ez a téma Magyarországon szentségtörésnek számít, „míg a skandináv országokban nincs abban semmi különös, hogy az emberek gyapjúzokniban és vastag pulcsiban vannak otthon, a magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában”

A tudósításban idézett megszólalók szerint konkrét lépésekre is szükség lehet a változás érdekében. A közlekedés terén ilyen lenne például az alacsonyabb sebességkorlátozás bevezetése az autópályákon. Rengeteg benzint lehetne például azzal megspórolni, ha 110 kilométeres maximális óránkénti sebességet vezetnének be az autópályákon.

Nyitófotó: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 29. 19:01
"0 fokos lakás, alacsonyabb sebesség az autópályákon és gázfüggő magyarok – így készíti fel a Telex a magyarokat egy új világra" Mi, vagy ki az a "Telex"...?
bunko_jobbos
2022. június 29. 17:16
Javasolnám, hogy az amerikaiak ne kib. nagy böhöm pickupokkal közlekedjenek, oszt akkor jó lesz a klímának. Meg ne papundekliből építsenek házat, oszt akkor kevesebb klímázás kell. Meg legyen ott tömegközlekedés, és akkor nem kell alvóvárosokból autóval ingázni. És egyébként meg a kurva anyjuknak adjanak tanácsot a senkiházi liberális állatok.
bunko_jobbos
2022. június 29. 17:14
Azon felül, hogy ez mérhetetlen lenézése a magyaroknak (gyarmat), arrogáns, kioktató hangnem, még közgazdaságilag is BAROMSÁG. Meg kéne nézni, de szerintem az ipar használja fel a legnagyobb részét a földgáznak. Ha a lakosság spórol, az pár százalék. De akkor ha nincs közlekedés, akkor nincs áruszállítás házhoz, nem működik a turizmus, nem kell vendéglátás stb. De ezek fanatikus barmok. A vezetőik gonoszok, a követőik meg hülyék.
KBA98
2022. június 29. 17:03
elmennek a p...ba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik