Mégsem indul az MSZP elnöki posztjáért Ujhelyi István

2022. június 28. 22:42

„Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható” – fogalmazott az EP-képviselő.

2022. június 28. 22:42
null

Mégsem indul az MSZP társelnöki posztjáért Ujhelyi István EP-képviselő – értesült a 24.hu.

Ujhelyi az országgyűlési választás után jelentette be, hogy megpályázza a szocialista párt vezetését, amelynek új nevet is adott volna, mondván, „immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott”. Döntését az is motiválta, hogy a választási vereség után Tóth Bertalan eddigi társelnök közölte, nem indul újra, csak a frakcióvezetői posztot tartja meg.

A választmányi tagoknak kedden küldött levelében, amely a 24.hu-hoz is eljutott, Ujhelyi azt írta: a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, és a külső fogadtatás is pozitív volt, a párttagokkal való találkozók pedig lelkes, „Gyerünk, csináljuk meg!” hangulattal zárultak. Csakhogy

politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek (…) egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését.

Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát. Két út közül kellett tehát választanom: a politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért, és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról, és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei es országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos, és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat. Az utóbbi mellett döntöttem. Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható” – írta az EP-képviselő.

Ujhelyi hozzáteszi, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

„Az ő hivatalos bejelentkezésének eddig én voltam a gátja, mert ő sem akarta tisztségért zajló testvérháborúba sodorni zsugorodó szervezetünket. Talán így feloldható az elmúlt két hónap bénultsága, és végre elindulunk egy irányba, mert a mostani helyben topogás csak roncsolja esélyeinket” – olvasható az EP-képviselő választmányi tagoknak küldött levelében, amelyet azzal zár, hogy továbbra is aktív marad, és az Esély szociáldemokrata mozgalom építésére koncentrál.

Borítókép: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2022. június 30. 04:29
Menj harangozónak, újhülye!
Konstantina
2022. június 29. 22:28
ÚJhelyi Dr. Nemény Andrásnak, Szombathely polgármesterének szánja az MSZP utolsó elnökének szerepét. Ha van esze, nem fogadja el ezt a méltatlan feladatot, hogy ő legyen, aki a végén zárja az ajtót.
Jooee
2022. június 29. 18:27
Nyilvánvaló, az EP képviselői állás talán néhány hónappal hosszabb lehet és még zsírosabb is.
KBA98
2022. június 29. 17:01
az egy dolog, hogy lejár a mandátumok, de a hazaárulásért ki és mikor fogja őket felelősségre vonni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik