Harmadával csökkenhet Ukrajna népessége a háború miatt

2022. június 28. 19:28
Egy kutatás szerint minden adva van egy demográfiai katasztrófához Ukrajnában.

Körülbelül harmadával csökkenhet Ukrajna lakossága a háború miatt – írja a Kyiv Independent egy korábbi felmérésre hivatkozva.

A kutatásban azt írták, hogy minden adva van egy demográfiai katasztrófához Ukrajnában: a háborúban megnőtt a halálozások száma, miközben nő az országon belüli és országon kívüli elvándorlás, csökkent a születések száma és az ország területe is.

Az elemzők abból indulnak ki, hogy a menekülteknek csak körülbelül a tíz százaléka tér haza. Ha ez így van, az egy rövidebb  háború esetén is 24 százalékos népességveszteséget jelenthet.

Egy hosszabb, például egy évnél tovább tartó háború esetén ennél is nagyobb, 33 százalékos lehet a népességveszteség.

Hozzátették, hogy a számításba még bizonyos tényezőket nem számoltak bele, amelyek befolyásolhatják a népességszámot. Ezek közé tartozik, hogy a háború miatt romlik a közegészségügy, és fertőzések terjedhetnek el bizonyos helyeken.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feltehetőleg ez a cél. Nyilván felmerül a kérdés, mi a fenének egy Texas méretű ország 25-35 millió embernek? Haladunk Ukrajna felosztása felé.

A háború előtt is legkisebb volt népszaporulata Európában.

Ez vélhetőleg így nem fog működni. Kárpátaljával kapunk legalább 1 millió orosz vagy ukránajkú ukránt. Ez új helyzet lesz, mert Trianon óta az országon belül alig van idegen ajkú kisebbség, de ezt korrekt nemzetiségi törvényekkel tudni kell kezelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés