Harmadával csökkenhet Ukrajna népessége a háború miatt

2022. június 28. 19:28

Egy kutatás szerint minden adva van egy demográfiai katasztrófához Ukrajnában.

2022. június 28. 19:28
null

Körülbelül harmadával csökkenhet Ukrajna lakossága a háború miatt – írja a Kyiv Independent egy korábbi felmérésre hivatkozva.

A kutatásban azt írták, hogy minden adva van egy demográfiai katasztrófához Ukrajnában: a háborúban megnőtt a halálozások száma, miközben nő az országon belüli és országon kívüli elvándorlás, csökkent a születések száma és az ország területe is.

Az elemzők abból indulnak ki, hogy a menekülteknek csak körülbelül a tíz százaléka tér haza. Ha ez így van, az egy rövidebb  háború esetén is 24 százalékos népességveszteséget jelenthet.

Egy hosszabb, például egy évnél tovább tartó háború esetén ennél is nagyobb, 33 százalékos lehet a népességveszteség.

Hozzátették, hogy a számításba még bizonyos tényezőket nem számoltak bele, amelyek befolyásolhatják a népességszámot. Ezek közé tartozik, hogy a háború miatt romlik a közegészségügy, és fertőzések terjedhetnek el bizonyos helyeken.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2022. június 29. 11:27
A cikk címében semmiféle jogosultsága nincs a feltételes módnak, puccsrajnában demográfiai katasztrófa van és az már jóval a háború előtt tény volt, nem pedig feltételes. 90 óta elvesztette az akkori lakosságának hivatalosan a negyedét, valósan a harmadánál is többet. A háború előtt. A háború nyilván nem sokat javított a helyzeten, de legalább a szülőképes korú ukrán nők már más országoknak fognak új állampolgárokat szülni. Ennyi.
Vakfolt
2022. június 29. 09:43
"Az elemzők abból indulnak ki, hogy a menekülteknek csak körülbelül a tíz százaléka tér haza." Azokat is toloncolják. Ukrán cigányok hirtelen érdekes lehetőségekre bukkantak, nem sietnek haza.
Senye Péter
2022. június 29. 09:40
A háború előtt is legkisebb volt népszaporulata Európában.
lacikiss
2022. június 29. 08:17
A Nyugatnak az a célja, hogy az ukránok náluk dolgozzanak, ezért ajnározzák a háborút, hogy minél többen meneküljenek hozzájuk, és akik oda kerültek, nem fognak Ukrajnába visszatérni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik