Kissinger: Itt az idő tárgyalni Putyinnal

2022. június 28. 16:46
A volt amerikai külügyminiszter szerint nem szabad annak drukkolni, hogy Oroszország destabilizálódjon.

Az ukrajnai háborúnak biztosan vége lesz, nagyon valószínű, hogy Oroszország ezután is nagyhatalom marad, ezért fontos lenne folytatni a dialógust Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai békéről – véli Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.

A Portfolio szerint Kissinger úgy véli, hogy nem szabad, hogy a háború csak azért folytatódjon, mert a nyugati hatalmak ezzel úgy vélik, meg lehet dönteni Vlagyimir Putyin elnök kormányát, szerinte ennek ugyanis Putyin népszerűtlensége ellenére nincs támogatottsága. Kissinger szerint „megkönnyítené a tárgyalásokat,” ha Putyin megbukna, de nem szabad, hogy ez legyen a cél.

„Egy nap vége lesz ennek a háborúnak”

Kissinger szerint annak sem szabad drukkolni, hogy Oroszország destabilizálódjon, szétessen, ennek ugyanis kaotikus következményei lennének a  Közel-Kelet és Közép-Ázsia stabilitására nézve.

„Egy nap vége lesz ennek a háborúnak. A háború után Ukrajna és Oroszország kapcsolatát újra kell definiálni. Európa és Oroszország kapcsolatát is újra kell definiálni, mert Oroszország továbbra is fontos része lesz a nemzetközi kapcsolatoknak” – mondta Kissinger a német lapnak. Kissinger arról is beszélt, hogy

nem szabad engedni Oroszország nukleáris fegyverekkel való zsarolásának.

„Nagyon törékeny helyzetet eredményez, ha két nukleáris hatalom vív küzdelmet egy nem nukleáris hatalom területéért. De nem szabad behódolni Oroszország nukleáris fegyverekkel való fenyegetésének” – mondta Kissinger. A volt külügyminiszter úgy véli, nem fogja Putyin átlépni azt a nukleáris status quot, ami fennáll a második világháború óta, de nem is szabad Oroszországgal olyan megállapodást kötni, amit csak a nukleáris fegyvereivel való zsarolással ér el Moszkva.

Kép forrása: JOHN MACDOUGALL / AFP

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszerűen agyrém, ha azt hiszik, hogy Oroszországot csak úgy egyszerűen kikapcsolják.
Tárgyalni kell, megegyezni, nem hímérákat szövögetni.
Ukrajnának is tudnia kellene a helyét, játszák a nagyfiút, de csak statiszták, akik sajnos, az életükkel fizetnek azért, hogy mások esetleg jól járjanak.
Mondjuk, Amerikának nincs nagy történelme, de az angolok tudhatnák, hogy az egyensúlytalanság nem jó. Oroszországgal márpedig számolni kell.

Hihetetlen, ha összehasonlítjuk Bident és Kissingert. A két ember intelligenciáját.
Hova a f@szba süllyedtek ezek?

Bocsánat, nem olvastalak, de nagyon is egyetértünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés