Dollármilliárdok mentek már Ukrajnába a háború kitörése óta

2022. június 27. 15:09
Sajtóhírek szerint összesen már több mint 100 milliárd dollárnyi értéket küldtek Ukrajnába különféle szereplők.

Az orosz–ukrán háború bő három hónapja alatt a világ kormányai, civil szervezetei és magánemberei sok tízmilliárd dollárt szántak Ukrajna segítésére” – fogalmaz hétfői cikkében a Telex. A portál felidézi, „a felajánlott érték katonai eszközök, humanitárius csomagok és pénzügyi segítség formájában áramlott az országba.”

Már több mint 100 milliárd dollárnyi segítség érkezett Ukrajnába

Mint a lap fogalmaz, a Devex nevű platform, amely több mint 850 nagy donor (államok, filantróp szervezetek, nemzetközi ügynökségek) felajánlásait követi, azt írja, összesen már több mint 100 milliárd dollárnyi értéket küldtek Ukrajnába különféle szereplők. A Telex szerint ugyanakkor csak az összeg aránylag kis hányada ment klasszikus segélyezési célokra.

Grafikon: Telex.hu  Forrás: Kiel Institute  A készítéshez használt program: Datawrapper

A portál emlékeztet, „a legnagyobb donorország kétségtelenül az Amerikai Egyesült Államok, amelynek a NATO vezető katonai és gazdasági hatalmaként elemi érdeke, hogy az orosz előrenyomulást akadályozza.”

Az EU az egyes tagállamok felajánlásain felül is juttatott segítséget

A lap arra is kitér, hogy az Európai Unió az egyes tagállamok felajánlásain felül is juttatott segítséget Ukrajnának. Mint felidézik:

az EU két nagyobb csomagot fogadott el júniusig, egy 330 millió eurósat és egy 500 millió eurósat, mindkettőt humanitárius célokra szánták.

A közvetlen segélyek mellett az unió hitelt és más típusú finanszírozási csomagot is juttat az Európai Beruházási Bankon, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon keresztül – teszik hozzá.

A többiek

A Telex írása szerint az USA után messze le vannak maradva az egyes országok. A nominális országonkénti összehasonlításban a második legnagyobb értékű támogatást egyébként az Egyesült Királyság küldte Ukrajnának. A több mint 3,5 milliárd eurónak megfelelő csomagok több mint fele fegyver, a többi humanitárius segítség.

Táblázatrészlet: Telex.hu  Forrás: Kiel Institute  A készítéshez használt program: Datawrapper

Nagyon drága lesz az újjáépítés

A lap felidézi, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke májusban azt mondta, Ukrajnának mintegy 500-600 milliárd euróra lesz szüksége az újjáépítéshez, és hogy az EU ennek „nagy részét” fedezni fogja. „Hogy minderre pontosan honnan lesz pénz, az még erősen a jövő zenéje” – fogalmaz a Telex. A lap eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitóképen: Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök. Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az újjáépítésre nem kell sokat költeni, azt majd az oroszok intézik.

Majd az oroszokkal együtt újjáépítik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés