Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint ukrán rakéta okozott károkat Kijevben

2022. június 27. 18:18
Igor Konasenkov állítja: nem orosz csapás rongálta meg Kijev polgári infrastruktúráját.

Nem orosz csapás, hanem ukrán légvédelmi rakéta okozott károkat a polgári infrastruktúrában a Kijev ellen vasárnap intézett orosz támadás során – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn, a hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint június 26-án az orosz légierő négy, nagypontosságú, levegő-föld rakétával mért csapást az Artem Rakétakombinátra Kijev Sevcsenkivszkij kerületében. Az üzem rakéta-sorozatvető lőszert gyártott. Az orosz célellenőrzés szerint mind a négy rakéta célba talált, a létesítmény megsemmisült, anélkül, hogy Kijev polgári infrastruktúrája megsérült volna. A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fővárosba telepített Sz-300-as és Buk M1 légvédelmi rendszerek több, mint tíz rakétát lőttek ki, de az ukrán rakétakilövők és a rádióberendezések összehangolatlansága miatt a Bukok lelőttek két saját Sz-300-as légvédelmi rakétát. Ezek egyike zuhanhatott lakóépületre.    

„Kaotikus menekülés”

Konasenkov szerint az ukrán hadvezetés megpróbálja megállítani az ukrán egységek „kaotikus menekülését” Liszicsanszk közelében. Mint mondta,

az orosz tüzérség felszámolta az ukrán „náci” Jobboldali Szektor egyik záróosztagát,

amely 72. gépesített dandárja első zászlóalja személyi állományának visszavonulását szándékozott megakadályozni. A szóvivő közölte, hogy Liszicsanszknál az ukrán 115. önálló gépesített dandár parancsnoka, miután vezetésipontját visszavonta, elvesztette az ellenőrzést alegységei felett. Ennek következtében a harci cselekmények során a dandár 138. zászlóalja személyi állománya 80 százalékos, hadfelszerelése pedig mintegy 70 százalékos visszafordíthatatlan veszteséget szenvedett el.    

Konasenkov beszámolt egy különböző európai állampolgárokból álló és egy grúz zsoldos szabotázs- és felderítő csoport vasárnapi felszámolásáról a liszicsanszki olajfinomító környékén. A két osztagnak összesen 14 harcosa volt. Mint mondta, a likvidált grúzok között voltak olyanok, akik márciusban Kijev közelében részt vettek orosz katonák megkínzásában és meggyilkolásában. Konasenkov szerint az orosz védelmi tárca minden ilyen esetet számon tart.    

Megtaláltuk és megbüntettük őket„

– mondta. Közölte továbbá, hogy az orosz légierő precíziós fegyverekkel csapást mért az ukrán hadsereg 63. gépesített lövész brigádja 106. zászlóaljának egyik állomáshelyére a Mikolajiv megyei Visunszk közelében, aminek következtében több mint negyven ukrán katona életét vesztette és 12 egységnyi technika megsemmisült. Levegő-föld rakéták emellett 27 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra – köztük Liszicsanszknál a Jobboldali Szektor, Harkivnál pedig az Azov és Kraken egységeire -, öt vezetésipontra, valamint három lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra mértek csapást.

(MTI)

Nyitófotó: AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés