MCC: A nyugatinál jóval nyitottabb nemzet a magyar

2022. június 27. 13:47
A kutatásban országonként ezer embertől kérdezték meg, vannak-e olyan eltérő anyagi helyzetű, vallású, politikai beállítottságú és nemzetiségű emberek a környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak.

A nyugatinál jóval nyitottabb nemzet a magyar – olvasható a Mathias Corvinus Collegium (MCC) sajtóközleményében, amelyben egy általa végzett nemzetközi közvélemény-kutatás eredményeiről számolt be. Az MCC hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ha Magyarország a nemzeti érdeket más országok érdekei elé helyezi, és ezért konfrontációt is felvállal, gyakran éri az a vád, hogy különutas politikát folytat, képtelen az együttműködésre. 

A külföldi sajtó sok esetben festi le a magyarokat úgy, mintha a nyugati társadalmakhoz képest elzárkózóbbak, mások nézőpontjának elfogadására kevésbé fogékonyak lennénk - tették hozzá. Az MCC szociológia műhelyének és ifjúságkutató intézetének nemzetközi kutatása szerint ennek éppen az ellenkezője igaz a magyarokra. „A felmérésben Magyarország mellett másik négy vezető európai állam,

Olaszország, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság

állampolgárainak együttműködési készségét és másokra való nyitottságát tesztelték

– írták. Országonként ezer embertől kérdezték meg, vannak-e olyan eltérő anyagi helyzetű, vallású, politikai beállítottságú és nemzetiségű emberek a környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak – közölték. A közvélemény-kutatás eredménye alapján a magyarok jóval nyitottabbnak bizonyultak, mint a németek, az olaszok, az angolok vagy a franciák. Míg a magyarok 75 százaléka beszélget más politikai meggyőződésűekkel, addig a többi ország átlaga ebben a kérdésben csak 71 százalék. A magyarokra sokkal jellemzőbb (69 százalék), hogy más vallásúakkal folytatnak eszmecserét, mint átlagosan a többi nemzetre (56 százalék). 

Az érezhetően szegényebbekkel (74 százalék) és a láthatóan gazdagabbakkal (75 százalék) is többet diskurálnak a magyarok, mint ahogy azt a többi ország lakói átlagosan teszi (56 százalék és 67 százalék). A közlemény szerint egy olyan kérdés volt, amelynél a magyarok nem haladták meg a többi ország átlagát: a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak olyan más nemzetiségű emberek a közvetlen környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak. Az ugyanezt válaszolók aránya ezzel szemben

Franciaországban (59 százalék) és Németországban (67 százalék) magasabb volt, mint nálunk,

ami nem meglepő, hiszen a magyar társadalom nemzetiségi szempontból sokkal homogénebb, mint a nyugat-európai társadalmak – tették hozzá. „A kutatás rávilágít arra, hogy az elzárkózó, befelé forduló Magyarországról mutatott külföldi kép nem felel meg a valóságnak. Valójában a magyarok az európai nagy nemzetekhez képest sokkal nyitottabbak” – emelték ki a kutatásban.

(MTI)

(Fotónk illusztráció: A Millennium-díjban részesült tíz európai Erasmus diák a Bambi-díjak 71. átadási ünnepségén Baden-Badenben 2019. november 21-én. Az évente odaítélt elismeréssel a Burda német médiacsoport tünteti ki a szórakoztatóipar, a politika, a gazdaság, a sport és a kultúra világának jeles képviselőit.MTI/EPA/Ronald Wittek)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés