BBC: A világ nem tud megbirkózni az éhínséggel

2022. június 27. 16:23
Több mint 345 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie, mivel az ukrajnai háború már az ötödik hónapja tart – írja a BBC.

Ukrajna jelentős gabonatermelő, többek között kukoricát és búzát termel. A Világélelmezési Program (WFP) szerint világszerte több mint 345 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie, mivel az ukrajnai háború már az ötödik hónapja tart. A folytatódó háború az emelkedő globális üzemanyagárakkal és a Covid-járvány következményeivel együtt jelentősen megnövelte az éhínség közvetlen veszélyét világszerte.

Ukrajna gabonaexportjának nagy részét az a veszély fenyegeti, hogy a helyi raktárakban rohad el, ha az oroszok folytatják Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek blokádját. A helyzetet tovább súlyosbítják az orosz műtrágya exportjára vonatkozó szankciók, amelyek szintén nagymértékben befolyásolják az élelmiszer-termelést.

Nagyon aggódunk, hármas válsággal állunk szemben: élelmiszer, üzemanyag és műtrágya – mondta Matthew Hollingworth, a WFP ukrajnai sürgősségi koordinátora a BBC-nek.

(Fotó: Frissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.MTI/EPA)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés