A Fidesz és Kövér egyre durvább lépéseit nem szabad megszokni

2022. június 27. 15:33

Hadházy Ákos
Facebook
Érdemesebb lenne a megbüntetett képviselőknek is feladni a plusz pénzzel járó díszpozíciókat.

„Újabb bizonyítékát láthatjuk, hogy a Fideszt zavarja, ha az ellenzék akár a legkisebb jelét is mutatja, hogy nem hajlandó eljátszani a neki Orbán Viktor főrendező által kiosztott szerepet a parlamentnek csúfolt színházban. Kálmán Olga tette közzé tegnap, hogy Kövér László nem fogadta el a frakcióvezető igazolását, miután néhány szimbolikus szavazáson nem vettek részt a képviselők, hogy így tiltakozzanak a tisztességtelen választás után megalakuló kormány ellen. A házmester lépése természetesen akkor is súlyos, ha szinte már-már megszoktuk Kövér önkényeskedéseit, sőt. Néhány megjegyzést szeretnék ehhez tenni:

1) Kövér újabb reakciója is ugyanazt mutatja, mint az, hogy teljesen törvénytelen módon akadályozza a képviselői esküm letételét. Mint minden diktatúrába hajló rendszerben, nálunk is kifejezetten zavarja a hatalmat, amikor szembesítik tetteivel. Nincs olyan önkényuralom, amely ne mondaná magát demokráciának, de olyan sincs, hogy ne válaszolna retorzióval, ha ezt valaki megkérdőjelezi. Ezredszer is el kell ugyanakkor mondani: nincs olyan hatalom, amelyre ne lehetne eredményesen nyomást gyakorolni, de ez csak akkor lehetséges, ha a nyomásgyakorlást nem korlátozzuk kommunikációs akciókra.

2) A legfontosabb, hogy a Fidesz és Kövér László egyre durvább lépéseit nem szabad megszokni. Az egyre súlyosbodó büntetéseket nem szabad néhány fejcsóválással, nyilatkozattal annyiban hagyni. Ha a hatalom retorzióval válaszol, arra nem hátralépéssel, hanem sokkal határozottabb tiltakozással kell válaszolni!

3) Amellett, hogy teljes szolidaritásomról biztosítom a megbüntetett képviselőket, óva inteném őket attól, hogy rossz következtetéseket vonjanak le Kövér László akciójából! Nem az a jó válasz, ha akkor most visszaülnek az ülésterembe gombot nyomogatni és valódi válasz nélkül hagyott interpellációkkal, felszólalásokkal fenntartani a demokrácia látszatát (persze, bizonyos szavazásokon részt lehet venni, másokat meg érdeme kihagyni, ez mindig az adott helyzettől függ). Sokkal inkább arra mutat ez az egész folyamat, hogy tényleg nem érdemes félig bent, félig kint lenni. Érdemesebb lenne nekik is feladni a plusz pénzzel járó díszpozíciókat és a Ház falain kívül, a választókkal foglalkozni! Ha odabent vannak, bármit csinálnak, úgyis csak szómegvonás meg tiszteletdíj-csökkentés lesz a jutalmuk.

Természetesen sokadszorra ismétlem: az ellenzéknek lehetősége lenne egy-egy ügyeletest bennhagyni és felszólalni az igazán fontos kérdésekben. A szavazásoktól távolmaradást pedig Kövér pont azért tudta most büntetni, mert a képviselők jól láthatóan, csak bizonyos szavazáson nem voltak jelen – így hivatalos indokkal nehezen tudták magyarázni, hogy miért nem voltak bent. Ha teljes üléseket hagynak ki és helyette más fontos képviselői munkát végeznek – van olyan bőven – és azt igazolják, Kövér jóval nehezebben szankcionálhat.

4) Persze a legfontosabb nem az, hogy Kövér számára igazoljuk, a parlamenti látszatviták és látszatszavazások helyett sokkal fontosabb és komolyabb képviselői munkát végzünk, hanem az, hogy ezt a választók lássák rajtunk! Ha így teszünk, meg fogják érteni.”

(Fotó: Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezik az országos polgárőrnapról napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én.MTI/Kovács Attila)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés