Bajban van Európa, de ki lehetne a megmentő?

2022. június 24. 9:38

Németh Balázs
Facebook
Brüsszelben évek óta nehéz olyan politikust találni, akit komolyan lehetne venni.

„Bajban van Európa – ezt mindannyian látjuk, de ki lehetne a megmentő? Nézzük csak, mi a helyzet a legnagyobb országokkal!

  • Franciaországban Emmanuel Macron elnök pártja borzasztó gyengén szerepelt a hétvégi választáson, megszűnt a többsége a nemzetgyűlésben, politikai patthelyzet alakult ki. Macron évek óta szereti Európa megmentőjének képzelni magát, de a francia választók is egyre kevésbé hisznek benne és neki…
  • Németországot megbénítja a háború miatti energetikai válság. Teljes a pánik, amióta a Gazprom (Putyin) 50 százalékkal visszafogta a gázszállítást. Ráadásul amatőr zöld politikusok vezetik a gazdasági minisztériumot, illetve a külügyminisztériumot, ők aligha tudják megmenteni Európát.
  • Olaszországban az elmúlt napokban gyakorlatilag megszűnt a koalíció legtöbb parlamenti képviselővel rendelkező pártja, az Öt Csillag Mozgalom. A kormánytöbbséget csak az tartja egyben, hogy rettegnek egy új választástól. Az olasz gazdaság romokban, és nekik is nagyon kell(ene) az orosz gáz.
  • Nagy-Britanniában még a saját frakcióján belül is csak minden második képviselő támogatja Boris Johnsont. A belpolitikai válsághoz gazdasági válság társul: 40 éves rekordon az infláció, a héten beindultak a sztrájkok, az észak-ír határ miatt durvul a vita az EU-val.

Brüsszelben meg évek óta nehéz olyan politikust találni, akit komolyan lehetne venni. Így állunk most. Elég nagy a baj!”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kell Európát megmenteni. Minden országa élje saját életét. A vesztfáliai béke után így volt másfél évszázadig, Európa legbékésebb időszaka volt.

Az a 'harmincéves háború' ha nem is világháború, de szinte összeurópai volt, a napóleoni háborúk idején vissza lehetett sírni a megelőző szép időket .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés