Nagy bajban van az ukrán légierő az amerikaiak szerint

2022. június 23. 12:19
A megerősített orosz légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnában egyre jobban korlátozzák az ukrán drónok hatékonyságát egy amerikai agytröszt jelentése szerint.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerdai jelentése alapján a megerősített orosz légvédelmi rendszerek miatt Ukrajna egyre kevesebbszer támaszkodhat dróntámadásokra. 

A Foreign Policy újságírója, Jack Detsch több név nélkül nyilatkozó ukrán katonai tisztviselőt és katonai vezetőt is idézett, akik azt mondták, az ukrán haderő az orosz légvédelmi képességek fejlődése miatt

nagyrészt felhagyott a török Bayraktar drónok használatával, amelyeket nagy hatékonysággal vetettek be az oroszok ellen az invázió első heteiben.

Ukrán tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt is, hogy az Egyesült Államok által küldött Grey Eagle csapásmérő drónokat is lelőheti a megerősített orosz légvédelem a Donbaszban.

Az ukrán erők a jelentésben foglaltak szerint napi 20-30 bevetésre csökkentették a légi műveleteket, miközben az aktív pilóták számára rendelkezésre álló repülőgépek hiányával küzdenek. Az oroszok eközben valószínűleg prioritásként kezelik a légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnába telepítését, hogy ezzel lenullázzák az ukrán műveletek hatékonyságát, és megvédjék tüzérségi rendszereiket, amelyekre az orosz erők elsősorban támaszkodnak a donbaszi előrenyomulásban.

Az ukrán légierő és a harci drónok azonban más területeken továbbra is aktívak, az elmúlt héten több sikeres csapást mértek orosz célpontokra a megszállt dél-ukrajnai Herszon megyében – írja az ISW jelentése.

Nyitóképen: Ukrán Mig-29-es. Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / AFP

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tömegpusztító fegyvert azért nem kellene bevetniük!
Ez válaszul azonnali atomcsapásokat váltana ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés