Hétéves csúcsra erősödött az orosz rubel a dollárral szemben

2022. június 23. 9:15
Az orosz jegybank egyenesen amiatt aggódik, hogy a túl erős rubel rontja az ország exportjának versenyképességét.

Március elején az ukrajnai háború kitörésekor 139-ig ugrott a dollár-rubel jegyzés, ami történelmi mélypontot jelentett az orosz deviza szempontjából. Akkor elsősorban a kemény nyugati szankciókat okolták a mozgásért. Azóta viszont 54,4-ig erősödött az orosz deviza, amire 2015 májusa óta nem volt példa – írja a Portfolio a CNBC összefoglalójára hivatkozva. 

Mint a portál emlékeztet: a háború kitörése után az orosz jegybank 9,5%-ról 20%-ra emelte az irányadó kamatot, a szakértők szerint ez fékezte meg a rubel zuhanását. Azóta viszont három lépésben már 11%-ra vágták az irányadó rátát, a deviza szárnyalása azonban megállíthatatlan. Olyannyira, hogy ma már az orosz jegybank is aggódik, hogy a túl erős rubel rontja az ország exportjának versenyképességét.

Oroszország továbbra is jelentős bevételre tesz szert az olaj- és gázeladásból, a Brent típusú olaj világpiaci ára most 60%-kal magasabb, mint egy éve. Ugyan a nyugati országok egy része már leállította az orosz olaj vásárlását, de a jelek szerint ez nem különösebben fáj az országnak.

Becslések szerint a háború első száz napjában Oroszország 98 milliárd dolláros bevételt ért el az energiahordozók exportjából, ennek több mint fele az Európai Unióból érkezett.

A Portfolio azt is írja: hiába tettek fogadalmat a nyugati országok arra, hogy leválnak az orosz energiahordozókról, ez még évekbe telhet.

Nyitókép: Janerik Henriksson / TT News Agency / AFP

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szankciók működnek. Igaz, fordítva, mint a terv volt, de működnek.

Melyik országból látszik ez így, már az ékezet nélküli kuruttyolásod okán kérdem?

Igaz. A kimondott célra gondoltam. A valódi cél a háttérben van

:-) elismerem, hogy ez munkált
bennem:-))))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés