A sztrádamenti horvát benzinkutakra nem érvényes az ársapka

2022. június 22. 15:02
Rossz hír a nyaralni indulóknak.

Soha nem látott méreteket ölt a horvát infláció, ezért Zágráb is korlátozza az üzemanyagok árát. A lakosság ennek ellenére elégedetlen, mert a jövedelmekhez képest így is nagyon drága a benzin és a gázolaj – írta a vg.hu.

Az élet minden területére kiható drágulási hullámot a horvát kormány az üzemanyagárak befagyasztásával próbálja lassítani. 

Döntésük értelmében

egy liter gázolajért 13,08 kunát, azaz 693 forintot, míg a benzinért 13,50 kunát vagyis 713 forintot kell fizetni keddtől a töltőállomások túlnyomó többségén,

a rendelet alól viszont kivételt képeznek az autópályák mentén üzemelő kutak – hívták fel a figyelmet. Az említetteken kívül a mezőgazdasági gépekben és hajókon használt, gyengébb minőségű, úgynevezett kék dízel árát is maximálták, annak literjéért 9,45 kunát, átszámítva 500 forintot kérnek el a kutasok. 

Az intézkedés egyelőre két hétre szól

A cikkben ismertették, hogy a horvát töltőállomásokon mindenki hatósági áron tankolhat, függetlenül attól, hogy autója milyen rendszámú és egyelőre mennyiségi korlátozásokról sincs hír.

A most bevezetett intézkedés egyelőre két hétre szól, de

Andrej Plenkovic kormányfő szerint szükség esetén készek újabb intézkedések bevezetésére, hogy megakadályozzák az életszínvonal romlását.

A vg.hu emlékeztetett, hogy a horvátok tavaly októberben már két hónapra rögzítették az üzemanyagok árát, illetve többször is fixálták a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentették a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét is.

Az államvezetés mostani intézkedése nélkül a benzin már 14,57 kunába (772 forint), a dízel pedig 14,06 kunába (745 forint) kerülne, ennyit kell ugyanis most a sztrádák mentén tankoló autósoknak fizetniük. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanez merült fel bennem is elsőre. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés