Oroszország felülírta a klímahisztériát

2022. június 22. 15:13
A geopolitikai viszály és az energiahiány sokkal jobban szolgálja az éghajlat ügyét, mint a több évtizedes nyugati klímapolitikák, állapítja meg Ted Nordhaus, a Breakthrough Institute ügyvezető igazgatója a Foreign Policy hasábjain.

Matus Tibor írása a Mandiner hetilapban.

Az a nyugat-európai kényszer, hogy az orosz olajat, gázt és szenet alternatív forrásokra cseréljék, nevetségessé tette a nagy európai gazdaságok nettó nulla kibocsátási ígéreteit. Helyettük visszatértek az energiabiztonság kérdései: az energiahiánnyal és az elszabaduló árakkal küszködő országok most a fosszilis tüzelőanyagok egyik nagyhatalmával néznek szembe Kelet-Európában – írja a szerző.

A Nyugat dönthet, hogy a kínai napelemektől és akkumulátoroktól vagy az orosz olajtól és gáztól függene inkább”

A béke évtizedeiben a globális stabilitás és az energiához való könnyű hozzáférés miatt sokan elfeledkeztek arról, hogy a bőséges energiaellátás létfontosságú a modern társadalmakban. A megújuló energiaforrásokra való átállásra globálisan elköltött dollárbilliók sem változtattak azon, hogy az olajhoz, gázhoz és szénhez való hozzájutás továbbra is meghatározza a nemzetek sorsát.

Gépfegyveres orosz katona járőrözik a Dnyeper folyó melletti kahovkai vízerőmű területén. Az erőmű az egyik legfontosabb létesítmény Dél-Ukrajnában <br> Fotó: MTI / AP / Orosz védelmi minisztérium

Az ukrajnai háború ismét előtérbe helyezte az energiához való hozzáférés alapvető kérdéseit, az új korszakot az energiabizonytalanság és az erőforrásokért folyó verseny jellemzi. Az éghajlat­változással kapcsolatos aggályok gyorsan hátrébb sorolódtak a fontossági listán. Nordhaus szerint az, hogy a hangsúly most vissza­helyeződik az energia­biztonsági követelményekre, talán az éghajlat szempontjából sem hátrány: a kénytelen visszafordulás az energia­-reálpolitikához felgyorsíthatja az alacsonyabb energia­szintre való átállást, jobban, mint  az utópisztikus nemzet­közi zölderőfeszítések.

Nyitóképen: A Heliosys Hungary 20 megawatt teljesítményű napelemparkja Mátraverebély közelében. Fotó: MTI / Komka Péter  

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés