Brit hírszerzés: az egyik szakadár haderő fele megsemmisült Ukrajnában

2022. június 22. 13:42
A legfrissebb jelentés szerint eddig 2128 szakadár harcos esett el Kelet-Ukrajnában, illetve 8897-en sérültek meg.

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” katonáinak fele elesett vagy megsebesült a kelet-ukrajnai harcok során. A következő dolgokat állítják benne:

  • az orosz haderő továbbra is Szeverodonyeck bekebelezésére koncentrál. A város térségét nehéztüzérséggel lövik, hamarosan pedig tartalékosokat mozgósítanak, hogy befejezzék a szárazföldi offenzívát.
  • A brit hírszerzés azt állítja a „Donyecki Népköztársaság” (DNR) hivatalosan közzétett veszteségszámaira hivatkozva, hogy a szakadár térség „eredeti haderejének” 55%-a megsemmisült a harcokban. Mint írják, eddig 2128 szakadár harcos esett el Kelet-Ukrajnában, illetve 8897-en sérültek meg. Hozzáteszik: a magas veszteségek részben a szakadárok rossz felszereltségével indokolhatók. A brit hírszerzés szerint hosszú távon az dönt majd a konfliktus kimeneteléről, hogy melyik oldal tud majd nagyobb számú tartalékost mozgósítani.

„Donyecki Népköztársaság” teljes lakosságát 2-2,5 millió emberre becsülik

A hírszerzési jelentés kapcsán azon érdemes gondolkodni egy kicsit, hogy mit is jelent az, hogy „eredeti haderő”. A brit hírszerzés valószínűleg a donyecki milícia háború előtti, „hivatásos” állományról ír, ebben talán még nincsenek benne a mozgósított tartalékosok, a behívott sorkatonák pedig szinte biztosan nem számítanak az összesítésben. Mivel a „népi milícia” a háború előtt jóval kisebb volt, nem feltétlen érdemes a háború során elszenvedett veszteségeket rávetítetni a háború előtti személyi állományra, hiszen tévesen arra a konklúzióra juthat az ember, hogy a szakadárok kezdenek kifogyni a személyi tartalékokból.

Az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” teljes lakosságát 2-2,5 millió emberre becsülik, úgyhogy bőven van még náluk mozgósítható állomány.

A britek valószínűleg azért vetették össze ezt a két számot (helytelenül), mivel a DNR nem publikálja, hogy pontosan hány embert mozgósítottak a február 24-én kezdődött invázió eleje óta, így úgy voltak vele, hogy jobb híján ez is megfelel a napi jelentés elkészítéséhez.

Nyitókép: Tocska-U rakéták. Fotó: Wikipedia

 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukrán veszteségek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés