Csodafegyverünk, az amerikai petíció

2022. június 21. 8:47

Francesca Rivafinoli
Vasárnap
Az orosz tüzelőanyagok legnagyobb importőrei a magyar vétó ellen petícióznak, online.

„Egyre inkább gyanús, hogy a fegyverszállítások és az embargók csupán ügyetlen fedőtevékenységek: az Európai Unió valódi wunderwafféja az lehet, hogy belefullasztja Putyint a röhögésbe. (...) Kijelöltetett az út a csillagok felé; ám alig száradt meg a tinta a fáradságosan kimunkált javaslatokon, benne az egyhangú szavazás visszaszorítását sürgető progresszív pontokkal, jön Guy Verhofstadt és az uniós O1G-munkacsoport (beleértve Cseh Katalint), s felkiált: lárifári, online petíció kell ide!! Külön petíció a vétó eltörléséért! Ha van kerékkötője az EU fejlődésének, az a tagállami vétó! Amellyel nem volt gond, amikor például 2019 őszén Emmanuel Macron megakadályozta Észak-Macedónia csatlakozási folyamatának szimpla megkezdését (milyen abszurd elképzelés már, Észak-Macedónia mint uniós tagállam, pff!), de amely vétó elviselhetetlen most, amikor a magyar kormány (a szubszidiaritás és az arányosság uniós alapelveiből kiindulva) javasolja, hogy ne legyen kötelező minden egyes tagállamnak érzéstelenítés nélkül lábon lőnie magát.

A gondolatot tett követte: hét EP-képviselő petíciót indított a change.org című amerikai weboldalon, de nagyon durván. Így a »Gendersemleges mosdókat India étteremláncaiba!« (8392 aláírás) és a »Rúgják ki a Stellenboschi Egyetemről a diáktársa asztalára vizelő jogászhallgatót!« (105 143 aláírás) témájú petíciók között most ott figyel a követelés: »Le a vétókkal az európai politikában!«. Az első héten ippeg ötezer aláírást sikerült összegyűjteni, többek között brit kibicektől – a támogatók adatai mennek egyenesen a kaliforniai adatkezelőhöz, mert az önérzetes európai még egy űrlapot se bír összedobni az USA segítsége nélkül.

Mi lesz a következő vajon? Guy Verhofstadt a Wishről próbálja megrendelni a magyarországi választások eredményét. Miközben eleve nem világos, mi is az elképzelés. A petíció azért követeli a vétójog megszüntetését, merthogy akkor gyorsabban lehetne határozott lépéseket hozni például Putyinnal szemben. Ehhez képest az első 7 nap alatt mintegy 4985 aláírást sikerült összekalapozni (Verhofstadtot egyébként 645 ezren kedvelik a Facebookon). Hány hónapig tart vajon a gyűjtés a tervek szerint, szem előtt tartva, hogy az Európai Unióban nagyjából 447,7 millióan élnek? És az uniós szerződések melyik cikke rendelkezik arról, hogy amennyiben egy amerikai weboldalon összegyűlik adott számú, ismeretlen eredetű és kétes hitelességű aláírás, akkor haptákba vágja magát az Európai Tanács, és többségi szavazással eltörli az egyhangú szavazás hatályos szabályát?

Ha a drága jó Guy Verhofstadték valóban azt akarnák, hogy fájjon Putyinnak, méghozzá mihamarabb, akkor nem petíciókkal bohóckodnának, hanem odaszólnának az oly együttműködő saját kormányaiknak, hogy Orbán ide vagy oda, saját hatáskörben zárjanak el minden vonatkozó csapot, most. Annál putyinistább húzás kevés van, mint hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagok húsz legnagyobb importőre közé tartozó uniós bezzegországok döntéshozó pozícióban lévő politikusai (Belgiumtól Németországon át Spanyolországig) a top20-ba be se férő Magyarország elleni online aláírásgyűjtéssel és Facebook-posztokkal növelik az áramfogyasztást. Mennyivel vagányabb lépés lenne offline mozgalmat indítani, buzdítva mindenkit, akinek elege van az okvetlenkedő Orbánból, hogy tiltakozásképpen csak azért is, proaktívan kapcsolja ki a saját kazánját.

A petíció aláírói közül egyébként többen is azzal indokolják csatlakozásukat, hogy a kétharmados döntéshozatal az igazán demokratikus: ha valahol valakik kétharmaddal eldöntöttek egy kérdést, akkor senki ne akarja antidemokratikusan felülírni a többségi álláspontot. Egyetértünk.”

Fotó: Alexandros Michailidis / POOL / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"uniós O1G-munkacsoport"

:-))

Nem volt 4 hónap. A listáról levételről megjelent egyik cikk április 21-i.
https://moszkvater.com/mehet-a..

A teljes cikkben van ez a link:
https://crea.shinyapps.io/russ..

Még a feleannyi lakosú Szlovákia is több fosszilis energiahordozót vett az oroszoktól, mint Magyarország.
A belgákról, hollandokról, angolokról nem is szólva, utóbbinak vannak saját lelőhelyeik, és az már egyébként is a Brent régióba tartozik.
Elmennek ezek a fenébe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés