Minden hetedik belgiumi lakos pénzügyi problémák miatt kihagy egy-egy étkezést

2022. június 21. 14:55
A belgák egyre szorosabbra húzzák a nadrágszíjat egy friss felmérés szerint.

Minden hetedik belga lakos az elmúlt két hétben pénzügyi problémák miatt kihagyott egy-egy étkezést – írta kedden a The BrusselsTimes hírportál az RTL Info hírcsatorna, a Le Soir belga napilap és az Ipsos közvélemény-kutató intézet közösen készített felmérésére hivatkozva.

A gyorsfelmérés keretében 2552 belgiumi lakost kérdeztek meg anyagi helyzetéről és életminőségéről az ország minden táján. A válaszadók 13 százaléka azt vallotta, hogy az elmúlt két hétben kihagyott egy étkezést, 7 százalékuk pedig azt, hogy volt olyan nap, hogy nem evett semmit. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 55 százaléka komolyan aggódik a vásárlóerő-romlás, a rekordmagas infláció és az emelkedő energiaárak miatt. 

Energiaár, infláció, pesszimizmus

A Le Soir napilap által közzétett statisztikák szerint a pesszimizmus országszerte növekszik. A belgiumi lakosok 47 százalékban – főként a brüsszeli és a vallon régióban élők – úgy vélik, hogy pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt hat hónapban. A fejlettebb flamand tartományban élők 46 százaléka azt állította, hogy anyagi helyzete nem sokat változott. A háztartások kiadásainak növekedését a válaszadók leggyakrabban az emelkedő energiaáraknak tulajdonították.

„A belgák egyre szorosabbra húzzák a nadrágszíjat.

Elhalasztják a nagyobb vásárlásokat, visszafogják a szabadidős kiadásaikat, kevesebbet vezetnek, és kevesebb üzemanyagot vásárolnak. A francia nyelvű régiókban a kedvteléseikről is lemondanak”

– írta a The BrusselsTimes.

A hírportál szerint a belga lakosok nem igazán tudják, hogyan védjék meg vásárlóerejüket. A megkérdezettek 86 százaléka a „szupergazdagok” adóztatását támogatja a leginkább, 91 százalékuk pedig a környezetszennyező nagyvállalatokra kivetendő adókat. Mindössze 11 százalékuk támogatta az áfa megemelését 22 százalékra, és vegyes érzelmekkel viseltetnek a bérjövedelmekre kivetett adók emelésével kapcsolatban.

(MTI)

Nyitókép: Matthieu Spohn / AltoPress / AFP. Illusztráció.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pénzügyi gondok nélkül is néha megtehetjük.
"Reggelidet edd meg magad, ebédedet oszd meg barátaiddal, vacsorádat add az ellenségednek."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés