Politico: Ukrajna aligha áll jobban az igazságszolgáltatás vagy sajtó függetlensége dolgában, mint Lengyelország

2022. június 16. 18:04
A lap vendégszerzői szerint a lengyel jogállami válság és az ukrán háború átalakítja az egész uniót.

Nem lehet egyszerre felvenni Ukrajnát az EU-ba és megbüntetni a lengyel kormányt, írja a Politico elemzése.

Két vendégszerző azt jósolja az amerikai híroldal európai kiadásában, hogy a lengyel jogállami válság, illetve az ukrán háború átalakítja az egész uniót. Stefan Auer és Nicole Sciclune egyaránt tanársegéd Hongkongban, csak egyikük a városi egyetemen, a másik pedig az ottani baptista egyetemen.

Úgy vélik, hogy Lengyelországban kétségtelenül nagyot rontott a demokrácia minőségén a jogállam a felrúgása, ami egyben destabilizálta Európa alkotmányos berendezkedését.

A viszályt azonban sem Varsó, sem Brüsszel nem tudja megnyerni, különösen most, hogy folynak a harcok Ukrajnában. 

Kifejtették azt is, hogy ez nem az az unió, amely képes volna megmenteni a lengyel demokráciát a PiS-kormánytól. A szervezet ellenben ügyletet köt Törökországgal és Líbiával, nehogy a menekültek elérjék Európa partjait. Továbbá végtelen megszorításokat kényszerít rá Görögországra, mert az adósságkönnyítés politikai okokból kivitelezhetetlennek minősült. És nem engedélyezi, hogy bárki gyártsa a Covid-elleni oltásokat.

Azon felül tagja Magyarország és Lengyelország.

A bírálók persze tisztában vannak ezekkel a hiányosságokkal, Ám tévednek, ha mindezért a politikai akarat hiányát okolják, noha az Európai Tanács felvizezi, a Bizottság pedig habozik bevetni a rendelkezésre álló eszközöket. A válság valójában politikai természetű, nem lehet megoldani jogi vagy más, technokrata eszközökkel – tették hozzá. 

„Ukrajna aligha áll jobban az igazságszolgáltatás függetlensége,

a politikamentes államapparátus vagy a szabad sajtó dolgában, mint Lengyelország.

De ez nem akadályozhatja meg az EU, illetve annak tagországait abban, hogy segítsenek Kijevnek, vagy bevegyék teljes jogú tagként, amint vége a háborúnak. Ha a földrész szabad és egységes akar maradni, akkor Ukrajnának felül kell kerekednie Oroszországon” – fogalmaznak az elemzésben.

Ám a fegyveres viszály, valamint a lengyel kihívás várhatóan felülírja az európai összefogást. Az eredmény egy heterogénebb Európa lesz, amelyben a politikai egyezségek keresztezik a jog közvetlen alkalmazását – és ez káros engedménynek ígérkezik – hangsúlyozza a Politico vendégkommentárja.

Nyitókép: AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az eredmény egy heterogénebb Európa lesz, amelyben a politikai egyezségek keresztezik a jog közvetlen alkalmazását – és ez káros engedménynek ígérkezik – hangsúlyozza a Politico vendégkommentárja."

Az EU-nak így kell működnie. Politikai egyezségek útján nem pedig jogi csűrés, csavarások, a jog egyrészt-másrészt típusú kiforgatása által. Nincs homogén Európa, a szőnyeg alá söpört ellentétes érdekek mindig előjönnek, mint például a mostani válság idején. Csak az ideológiai szólamokat lehet tüntetően együtt szajkózni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés