Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, hogy az uniós tagságról tárgyaljon

2022. június 11. 13:11
Az Európai Bizottság elnöke szeretné megvitatni az ukrán kérelem „tisztázatlan kérdéseit” Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről tárgyaljon a helyi hatóságokkal. A tisztségviselő szeretné megvitatni az ukrán kérelem tisztázatlan kérdéseit Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel.

Az Európai Bizottság várhatóan jövő pénteken közzéteszi értékelését arról, hogy javasolja-e a tagjelölti státuszt Ukrajna számára.

Az ajánláshoz valószínűleg reformkötelezettségek kapcsolódnának, egyebek között a jogállamiság javítása és a korrupció elleni küzdelem területén. 

A bizottság elnöke megérkezése után azt mondta: tárgyalnak majd arról, hogy milyen közös lépések lesznek szükségesek az ország újjáépítéséhez, illetve áttekintik Ukrajna eddigi haladását az európai integráció útján. 

Ursula von der Leyen már másodszor látogatott Kijevbe az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Áprilisban Bucsában járt, ahol az orosz csapatok gyaníthatóan civilek százait mészárolták le. Ukrajna márciusban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz.

(MTI)

Nyitókép: Riccardo de Luca / Anadolu Agency / AFP 

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oké, hát akkor ennyit Ukrajna gyors csatlakozásáról. A jogállamisági-, korrupciós kifogás olyan fegyver, amit bármikor bárkivel szemben be lehet vetni, anélkül, hogy bárki is igazolni vagy cáfolni tudná.

Ukrajna fényévekre van attól, hogy jogállamnak lehessen tekinteni, betiltott ellenzéki pártokkal, Azov osztagokkal a hadseregükben és az Ukrán Biztonsági Szolgálat kötelékében, az ukrán nyelvtörvénnyel, a korrupcióra most ne is térjünk ki.

Békeidőben sem lett volna sok esély, hogy a rendszerükön változtatni tudjanak, így egy háború kellős közepén, amiben épp vesztésre állnak, kizártnak tartom, hogy ezt összehozzák.

És akkor még meg kéne győzni a többi EU tagállamot, hogy ne vétózzák meg Ukrajna felvételét. A nettó befizetőknek kéne finanszírozni Ukrajna megmaradt részének újjáépítését, mindezt egy készülődő európai gazdasági válság kellős közepén.

Kiválasztották a legjobb pillanatot: felvétel háború idején.
Ennyire kretének nem lehetnek, de ennyire romlottak igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés