És te melyik bántalmazónak szurkolsz?

2022. június 11. 06:47

A Depp-Heard ügy mérföldekkel visszaveti a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelmet.

2022. június 11. 06:47
null
Juhász Vanessza
Mérce

„Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag elöntötték a médiát Johnny Depp és Amber Heard rágalmazási ügyéről szóló cikkek és videók. A színész azért perelte be volt feleségét, mert még 2018-ban a Sun nevű brit napilapban megjelent egy véleménycikk Heard neve alatt, amelyben a nő feleségverőnek nevezte Deppet. A színész először a lapot perelte be, ezt a pert akkor elbukta, ezek után viszont volt feleségét is rágalmazással vádolta. A mostani bírósági döntés Deppnek adott igazat, az esküdszék kijelentette, Heard valóban becsületsértést követett el volt férjével szemben. Ezt megelőzően a két híresség tárgyalását a legapróbb részletekbe menően, valóságshow-szerűen követhette végig a nyilvánosság, és egész szurkolótáborok alakultak ki Heard és Depp körül. Több szakértő és civil szervezet szerint az ügy, az ítélettől függetlenül is, katasztrofális következményekkel fog járni a párkapcsolati erőszak túlélőire nézve.

»És te kinek szurkolsz?«

– hangzott el a kérdés nem egyszer, saját ismerettségi köreimben is, mikor szóba került a két híresség pereskedése körüli bulvárvita. A jelenség nem csak mint újságírót (aki az évek során már számos bántalmazással kapcsolatos hírről számolt be), de mint magánembert is teljesen szürreális és félelmetes élményként érintett. Hogy lehet egy kapcsolati és szexuális erőszakról szóló eljárásban valakinek »szurkolni«? Pedig igenis ez történt, fiatalok tömegei követték nyomon a Depp-Heard ügy részleteit számtalan közösségimédia-felületen, amelyeken olyan káros diskurzusok is szárnyra kaptak, minthogy hogyan kell/szabad viselkednie egy áldozatnak, hogy néz ki egy bántalmazó, vagy mikor lehet valamit »tényleges« bántalmazásnak nevezni?”

Nyitókép: Michael Reynolds / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2022. június 12. 14:36
Én annak aki minden nap valagba rúg.
laikus19
2022. június 12. 05:56
Vannak a magasztos elvek, meg van a gyakorlat: ha igazán nagy tétekről van szó, győz a..., nem az igazság, hanem a pénz! Ez a mai Nyugat. Követtem a per főbb történéseit, több eljárási szakaszban is látszott, hogy ez van a háttérben. Ha Heardnek lett volna több pénze, ő nyerte volna a pert. (Másutt is van ilyen, de nem ennyire, l. pl. még a zöldpolitikában mutatkozó elképesztő következetlenségeket és képmutatásokat!) Az a fura helyzet, hogy a metoo mozgalomban sok volt a túlzás, ez azonban nem az az eset, amikor az egyik fél teljesen ártatlan, a másik meg mindenben bűnös. A metoo-ellenesek most kaptak egy nagy felbátorítást, de nem biztos, hogy jókor.
Vad Virág
2022. június 12. 05:00
Ideje lenne észrevenni, hogy nagy provokátorok nők! De hát ugyebár akkor jönnek, hogy Isztambuli Egyezmény! Csakhogy ahol ratifikálták, azokban az országokban is "virágzik" a családon belüli erőszak. Egy egyezmény, akármilyen, nem fogja megállítani az erőszaktevőt.
Málaga21
2022. június 11. 18:34
Van essza. De essze az nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik