Nyolvannégyezer műtárgyat raboltak el Kongóból a belgák, most visszaadtak egyet

2022. június 9. 7:12
Maga az uralkodó, Fülöp király vitte vissza Afrikába a Kakungu nevű maszkot.

Fülöp király visszaadta a Kongói Demokratikus Köztársaságnak a gyarmati korszakban elrabolt mintegy 84 000 műtárgy közül az elsőt, egy Kakungu nevű maszkot, amelyet korábban a belga Királyi Közép-Afrikai Múzeumban állítottak ki – írja a 444.

A cikkből kiderül: a maszkot az ország délnyugati részén élő Suku közösség gyógyító szertartásokon használta. Egy műkereskedő vásárolta meg 70 évvel ezelőtt, mielőtt még kiállították a belga múzeumban.

„Ez a Belgium és Kongó közötti kulturális együttműködés megerősítésének szimbolikus kezdetét jelenti” – fogalmazott a belga uralkodó. Fülöp nagynénje, Esmeralda hercegnő azonban kicsit kritikusabb: szerinte  „az Afrikából és sok más országból ellopott műtárgyaknak vissza kell kerülniük oda, ahová tartoznak”, és ennél a gesztusnál is több kell,

úgy véli „hivatalos bocsánatkérésre” van szükség „a múltért és az elkövetett atrocitásokért”.

A belga gyarmatosítás fő korszaka az 1965-től 1909-ig uralkodó II. Lipót regnálására esik. A nyugat-európai ország a Kongói Szabadállam nevű gyarmati területet szerezte meg, és zsákmányolta ki ebben az időszakban. A terület – melynek fő kincsei a gumi és az elefántcsont voltak – magában foglalja a mai modern Kongói Demokratikus Köztársaság teljes területét, több mint 2 millió km²-t. 

A gumi kitermeléséhez kényszermunkát vettek igénybe a belgák a helyiekre kényszerített kitermelési kvóták be nem tartása csonkításokhoz és gyilkosságokhoz vezetett. A Szabadállam 1908-ban megszűnt, amikor a belga állam annektálta a területet, de becslések szerint addigra a gyarmat korábbi lakosságának 50%-át elvesztette, mintegy 15 millió ember halt meg Lipót politikájának köszönhetően (a becslések alsó határa 3 millió, felső határa 30 millió áldozat).

Forrás: 444, Wikipédia

Nyitókép: MTI/EPA/Reporter Pool/Erich Herchaft

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez népirtás!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés