Niedermüllernek igaza van

2022. június 7. 11:33

Bauer Tamás
Facebook
Niedermüller Péter – nem először – igazat mondott, fontos igazságot mondott ki.

„Nem kevesebbet követelt Zsigmond Barna Pál fieszes országgyűlési képviselő a DK-s Niedermüller Pétertől, mint hogy távozzon a közéletből. Miért is? Mert Niedermüller június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján azt jegyezte meg a Facebook-oldalán, hogy a szomszéd országokban élő magyarok az egykori békeszerződésnek köszönhetik, hogy ma jobb körülmények között élnek, mint mi itt Magyarországon. A heves tiltakozás alighanem annak köszönhető, hogy Niedermüller Péter – nem először – igazat mondott, fontos igazságot mondott ki, legalábbis a Szlovákiában és Romániában élő magyarok, a két legnagyobb határon túli magyar kisebbség tekintetében. Romániában és Szlovákiában a magyarok demokráciában élnek, ahol a választók újra meg újra leváltják a hatalmon levő kormánytöbbséget, ahol szabad a sajtó, ahol a közszolgálati médiában rendszeresen bírálják a kormányt. Niedermüller állítása nem a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarokról, hanem magukról a szomszédos országokról szól, ahol kisebbségi magyarok is élnek. Nincs benne semmi, ami az ott kisebbségben élő magyarokat sértené, sérthetné. Hozzáteszem: ami Romániára és Szlovákiára igaz, az igaz Horvátországra és Szlovéniára is. Kétségtelenül más a helyzet Szerbiában, ahol Magyarországhoz hasonlóan autokratikus rendszer működik, és a háború sújtotta Ukrajnában, ahol a kisebbségek anyanyelvi oktatását is korlátozták. Ez a két fontos kivétel azonban nem változtat Niedermüller bejegyzésének alapvető igazságán.

Annál szomorúbb, hogy az ügyről az ATV-ben beszélgető három újságíró (akik köziül az egyik, a Népszabadság utolsó főszerkesztője, aki most éppen a Párbeszéd munkatársaként tevékenykedik) és egy politológus értetlenül, sőt felháborodva beszélt Niedermüller véleményéről. Az egyik újságíró szerint Niedermüller álláspontja »vállalhatatlan«, a politológus pedig azt kifogásolta, hogy Niedermüller ezzel támadási lehetőséget ad a Fidesz számára. Igazán szép dolog, hogy az újságíróknak és a politológusnak azzal van baja, hogy valamilyen kérdésben a magyar politikai közéletben többféle, egymással is vitatkozó vélemény van. Mintha nem ez lenne a normális. Azon sajnálkoznak, hogy a trianoni békeszerződés illetve a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarok ügyében nem alakult ki valamilyen »kánon«. Miért alakult volna ki? Nem tudnák, hogy ilyen egységes »kánom« a kisebbségi magyarok körében sem létezik? Nem tudnák, hogy amit a Fidesz Magyarországon hivatalos álláspontnak tekint, azt a romániai, szlovákiai, szerbiai magyar közéletben sokan nem fogadják el, például nem értenek egyet a kettős állampolgársággal, s maguk deklaráltan nem veszik fel a magyarországi állampolgárságot? Erről vajon mit gondol a fideszes Zsigmond Barna Pál, és mit gondolnak az ATV műsorában a »kánont« számon kérő újságírók és politológus?”

Kapcsolódó

Niedermüller: „Trianonnak is köszönhetően” a magyarok jobban élnek Romániában és Szlovákiában

Erzsébetváros DK-s polgármestere úgy véli, nem mindenkire terjed ki az „orbáni összetartozás”. Bővebben...

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Romániában és Szlovákiában a magyarok demokráciában élnek, ..."

Jó, idáig olvastam. Csak a sablonos libsi demokrácia-seggnyalás. Illetve ez áttétes seggnyalás, még inkább alja szemét, ugyanis:

Mint az közismert, minden demokráciák legdemokráciábbja ugye az Usa, azaz Uncle Sam, vagy inkább Uncle Sugar. A szlovákok meg románok csupán azért "demokraták", mert az Usa seggét nyalják. Tehát Bauer a seggnyalók seggnyalója.

Belpesti libsik, ti mindannyian egyéniségek vagytok! :D

Annyiban igazuk van, hogy Romániában és Szlovákiában kisebb a zsidó uralom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés