Az öt legnagyobb tévedés az ukrán háborúval kapcsolatban

2022. június 5. 19:52

Sabine Rennefanz
Der Spiegel
Az egész csak arra jó, hogy megveregessük utána a saját vállunkat.

1. »Mindannyian ukránok vagyunk«

A háború kezdete óta Németország a sárga-fehér labdamedencében úszkál. A kultúr- és magánházak ablakaiban kék-sárga zászlók lobognak, de még az ország legeldugottabb részeiben is szembe tudnak jönni az emberrel a »Stand with Ukraine« feliratú buszok. Aki meg akarja mutatni, hogy a jó oldalon áll, kék-sárga szalagocskát tűz a hajtókájára, olyan színeket, amiket nem sokkal ezelőtt még egy nagy bútorbolttal azonosítottunk. Ez körülbelül semmibe sem kerül, ellentétben az adományokkal vagy a menekültek önkéntes segítésével, de azért megmutatja, hogy az ember a jó oldalon áll.

Ez a módszer a war on terrorból származik. Mindegy, hol támadnak a terroristák – New Yorkban, Londonban, Párizsban vagy Nizzában –, utána azt olvasta az ember a német újságokban, hogy ezek a támadások a »mi« értékeink és a »mi« szabadságunk ellen irányultak És állítólag a »mi« biztonságunkat védték a Hindukusban. Úgy, ahogy most a »mi« szabadságunkat védik az ukránok. Mintha egyébként nem lenne joguk a támogatásunkra, ha nem csinálnának legalább valamit »értünk«.

Mindenesetre Afganisztánban még az afgánok biztonságát sem sikerült megvédeni, ahogy az elmúlt év keserű kivonulása után megtudtuk. Érdekes módon a szolidaritás legtöbbször csak a fehér emberekkel szemben fejeződik ki: olyan üzenetekről, hogy »We are all Syrians« vagy »We are all Afghans« én még nem hallottam. Ez csak a szolidaritás egy vulgáris megnyilvánulása, ami végső soron csak arra jó, hogy megveregessük utána a saját vállunkat.”

A nyitóképen: ukránpárti tüntető Párizsban. Fotó: XOSE BOUZAS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó a cikk. Érdekel, hogy mit írnak a cikk alatt a kommentelők. Tudja valaki?

Ez igaz, de No-ban ez egy nagyon jó , őszinte cikk. Csodálkozom, hogy megjelent.

Így sokkal érthetőbb!

De hát ott szólásszabadság van, akkora jogállam, hogy csak nnnnna!
Aztán mégsem....

Vannak a nőnek jó meglátásai, de a teljes cikket elolvasva kiderül, hogy alapvetően ő is osztja a libsi tévedést és az amerikai hozzáállást. Például felrója, hogy "az az elképzelés, hogy Oroszországot kölcsönös gazdasági függőség révén változtassák meg, általános volt, minden pártban (a Zöldek kivételével) és a lakosságban is". Márpedig szerintem pont az volt a nyerő stratégia mindaddig, amíg az USA el nem kezdte kavarni a szart.

Ahogy az idő megy, egyre kevésbé fogja tudni eladni. Tragédia, elkerülhető lett volna az egész iszonyú pusztítás az Államok permanens, notórikus beavatkozása, Soros és köre nélkül. Hajmeresztő csak Biden Hunter ukrajnai tevékenysége.

Amellett lehet ez még rosszabb is, a tűzzel játszanak a fegyverszállítók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés