Így kellene felvenni Ukrajnát az EU-ba az osztrák kancellár szerint

2022. június 5. 19:02
Karl Nehammer szerint nem sürgős a dolog.

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap kijelentette: új szintet kellene létrehozni a teljes jogú európai uniós tagság és az együttműködés között az olyan országok számára, mint Ukrajna és Moldova.

A kancellár rámutatott: létre lehetne hozni egy úgynevezett „előkészítő szakaszt” az érintett országok számára, amíg nem teljesítik az Európai Unió tagfelvételi feltételeit. Nehammer szerint ehhez az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (EFTA) működése nyújthatna mintát.

A bécsi kancellári hivatal által kiadott közleményében Nehammer hangsúlyozta: „mindannyian erős, független és gazdaságilag sikeres Ukrajnát akarunk”. „Ukrajna jelenleg a politikai és területi túléléséért küzd” – jegyezte meg. Hozzáfűzte: „összes erőfeszítésünk elsősorban arra irányul, hogy véget vessünk az orosz agressziónak. Egy ilyen időszakban amúgy sem lehet sürgető kérdés a gyors és teljes csatlakozás az unióhoz”.

Nehammer úgy vélekedett, hogy

félre kellene tenni az érzelmeket az Ukrajna uniós tagságáról szóló vitákban, mert a gyorsított csatlakozás nem realisztikus elvárás.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban leszögezte: Ukrajnának elege van a különleges megoldásokból, és teljes tagságot akar. 

Az osztrák kancellár hangsúlyozta: támogatja Emmanuel Macron francia elnök javaslatát egy új európai politikai közösség létrehozására azokból az országokból, amelyek szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz, vagy szorosabb kapcsolatot ápolni a tömbbel. Kijev jelezte: attól tart, hogy egy ilyen közösséget a tagság alternatívájaként „használnának”.

(MTI, fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukrajnával kapcsolatban elfogyott a véleményem. Belesüllyedt a háború mocsarába, lassanként nemcsak területét veszti el, hanem politikai relevanciáját is. Üres halmaz.

Nem. Indoklás lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés