Zelenszkij tanácsadója: A háború legalább ez év teléig folytatódik

2022. június 1. 22:35
Az orosz erők megerősített katonai állásokat építenek ki az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő államhatártól alig három kilométerre – közölte Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

„Hírszerzésünk szerint az orosz csapatok állásokat építenek ki Podivotye és Nyekiszlica települések térségében, ez az oroszországi Brjanszk régióban, Ukrajna államhatárától körülbelül 3 kilométerre található” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a szóvivőt, aki elmondta azt is: két orosz Szu-35-ös repülőgép légicsapást mért a Szumi megyében lévő Bilopillja falura.

Motuzjanik szavai szerint az orosz csapatok védelmi állásokat építenek ki a második és a harmadik vonalon Ukrajna déli részében, Herszon és Zaporizzsja megyékben is, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében pedig növelik egységeik tűzerejét. 

Továbbra is fennállhat a Kijev elleni rakétatámadások veszélye

Közben Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők 112-ik kijevi területvédelmi dandárjának sajtótisztje egy tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is fennáll az orosz hadsereg Kijev elleni rakétatámadásainak veszélye.

„A háborúnak még nincs vége. Még nem könnyebbülhetnek meg a főváros lakói. Kijevet elsősorban ballisztikus és cirkáló rakétákkal történő támadások fenyegetik” - hangoztatta Kovaljov. Szerinte fennáll az a veszély is, hogy az orosz erők megpróbálnak „második frontot” nyitni Kijev irányában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagy létszámú ukrán erők és eszközök vesznek részt Kijev védelmében.

Akár télig is tolódhat a háború vége

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes múlt szombaton leszögezte: tárcája egyelőre nem látja jelét annak, hogy Oroszország újabb támadásra készülne az ukrán főváros ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában azt jósolta, hogy a háború legalább ez év teléig folytatódik, mert egyik fél sem vonulhat vissza.  

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó eközben egy szerda esti tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták Szeverodoneck város területének 80 százalékát, de az ukrán védők számos ellentámadást hajtottak végre, és hat orosz fegyverest elfogtak.

Hennagyij Lahuta, a Herszon megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője pedig arról adott hírt, hogy az ukrán erők több mint húsz települést foglaltak vissza, és nyomulnak tovább dél felé a régióban.  

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés