Svájc megvétózta, hogy Dánia páncélozott járműveket szállítson Ukrajnának

2022. június 1. 10:31
A döntésüket azzal indokolták, hogy a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) nem járult hozzá ahhoz, hogy Dánia Svájctól vásárolt, Piranha III típusú páncélozott harcjárműveket juttasson el Ukrajnába – jelentette szerdán az SRF televízió. Ha egy ország exportálni akar svájci gyártmányú fegyvereket vagy katonai felszereléseket, azt csak a svájci kormány engedélyével teheti meg, és a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

Mint ismert, Svájc áprilisban már megvétózott más hasonló ügyleteket is:

nem járult hozzá azoknak a svájci gyártmányú lőszereknek a szállításához, amelyeket a Németország által Ukrajnába szállított légvédelmi gépágyúkhoz használnak.

Ugyancsak visszautasította a lengyel kormány kérését is arra vonatkozóan, hogy küldjenek fegyvereket Ukrajna megsegítésére az Oroszországgal szemben vívott háborúban.

Svájc ugyan maga is elfogadta az Európai Unió által az utóbbi hónapokban Oroszország ellen bevezetett szankciókat, ugyanakkor a hagyományosan semleges országban belső vita zajlik arról, hogyan viszonyuljanak az ukrajnai konfliktushoz.

(MTI)

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ráadásul Orbán kottájából játszik:-)

Szóval aki svájci fegyvert akar, az előbb megszállja azt az országot, ahol ilyen van, mert hadizsákmányként már használhatja. Logikus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés