Politico: Az orosz olajra vonatkozó szankciókat enyhíteni fogják, hogy Magyarország se vétózzon

2022. május 30. 14:48
A Politico forrásai szerint az EU-s diplomaták haladást értek el, de majd az országok vezetői döntenek az ügyben.

Az EU vezetői a Politico által megismert tervek szerint az orosz olajra vonatkozó szankciók enyhítéséről fognak tárgyalni az államfői csúcstalálkozón, a nagyköveti találkozó után. A tárgyalások célja, hogy az uniós megállapodásnak hazánk is a részese legyen. Mint a Politico fogalmaz, hogy Magyarországot is a „fedélzetre hozzák”.

Szankciók a hajóval szállított olajjal kapcsolatban

Az uniós nagykövetek által előterjesztett megfogalmazás szerint

az orosz olaj csővezetéken történő szállítása ideiglenesen folytatódna, amíg a szankciókat a hajóval szállított olajra is alkalmazzák.

A terv az Európai Bizottság eredeti, az orosz olajimport „teljes betiltására” vonatkozó javaslatának gyengítését jelentené.

A csővezetékekről szóló kompromisszum segítene

A szövegezésről a küldöttek hétfő reggeli megbeszélései során állapodtak meg, és azt most elküldik az uniós állam- és kormányfőknek, hogy a mai napon Brüsszelben tartandó ülésükön megvitassák. A vezetők – köztük Orbán Viktor – nem biztos, hogy egyetértenek vele, és ha egyetértenek is,

a részleteken még sokat kell dolgozni, mielőtt bármilyen szankció hatályba léphet.

A csővezetékekről szóló kompromisszum segítene az olyan tengerparttal nem rendelkező országoknak, mint Magyarország, amely megakadályozta az orosz nyersolaj és finomított üzemanyagok importjának betiltásáról szóló megállapodást, arra hivatkozva, hogy egy ilyen intézkedés súlyos csapást mérne gazdaságára.

A csúcstalálkozó tervei szerint „az Európai Tanács egyetért abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag hatálya kiterjed az Oroszországból a tagállamokba szállított nyersolajra és kőolajtermékekre,

a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó átmeneti kivétellel”.

A csomagnak tisztességes versenyt és egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítania az EU egységes piacán, valamint szolidaritást az uniós országok között az ellátás hirtelen megszakadása esetén – olvasható a szövegben. A tervezet nem említ konkrét határidőt a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó ideiglenes kivételre vonatkozóan, és kimondja, hogy a mentességnek „a lehető leghamarabb” meg kell szűnnie.

Innentől már a vezetőknél pattog a labda

Egy uniós diplomata szerint hétfő reggel nagy előrelépés történt a csomaggal kapcsolatban, de további technikai munkára van szükség. „A cél az, hogy ma politikai megállapodás szülessen” – mondta a diplomata. Két magas rangú uniós diplomata szerint

most már a vezetőkön múlik, hogy elfogadják-e az uniós nagykövetek által kidolgozott nyelvezetet.

Ha az uniós vezetők politikai megállapodást kötnek a csomagról, az EU Tanácsának még hivatalosan is meg kell állapodnia a szankciókról. Az egyik diplomata kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a vezetők a jelenlegi formájában aláírják-e a megfogalmazást, míg egy másik szerint a megfogalmazás olyan széleskörű, hogy nem sokat jelent, mivel a részletekkel kapcsolatos viták nagy része továbbra is megoldatlan.

Az Eurostat adatai szerint Oroszország az EU nyersolajtermelésének mintegy negyedét szállítja. Az Argus Media piackutató cég adatai szerint a csővezetékes importra vonatkozó szankciók kivétele a blokkba irányuló orosz olajeladások legfeljebb 30 százalékának mentességét eredményezné.

Nyitókép: Twitter

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nézd fordítva. Tudták, hogy Orbán vétózni fog, mert az ország érdekében nem tehet mást. Tudták, hogy ennek elkerüléséhez meg kell adni az engedményeket. El kell fogadniuk, hogy mi orosz gázt és olajat veszünk, mert nem tehetünk mást. Már csak azt kell garanciával elismerniük, hogy ha az általuk támogatott Zelenszkij valamilyen, akár az EU-ból érkező sugallatra felrobbantja a vezetéket, akkor jogunk van a leszerződött orosz gázt és olajat bármilyen módon beszerezni.

Az EU, ahogyan azt a helyreállítási pénzek esetén láttuk, teljesen hiteltelen, egyetlen szavukra sem lehet adni. A németek, mint fő csahosok miért nem mondtak már le eddig is az orosz gázról, olajról? A lengyelek miért sértődtek meg amikor az oroszok elzárták a gázt és miért veszik meg ugyanazt a gázt a németeken keresztül?

Bohózat, ami folyik, az USA az ukránokat felhasználva mellesleg hülyét csinál az EU-ból is, ahol nincs egy olyan vezető, aki ki merné nyilvánítani a közös érdekeket. Helyette üres politikai lózungokat hangoztatnak.

Már csak az a kérdés, hogy bármilyen megállapodás esetén, az EU
hajlandó lesz-e azt betartani, vagy Magyarországnak fog betartani,
ahogy azt korábban is tette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés