Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

2022. május 28. 10:05
Úgy tűnik, egyes tagállamok mentességet kapnak a vezetékes szállítás tilalma alól, köztük hazánk is.

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, ami a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek  lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját.

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor „gazdasági atombombának” nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről.

A Politico azt írja, végül az EU engedett,

ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így

azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek, például Deutsch Tamás nyilatkozata, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak,

hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

Nyitókép: MTI Fotó / Komka Péter

Összesen 445 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán neve Rákosié mellett lesz...

A Ruszkik meg törnek előre a Donbasszban.
Egy cukorral szeretném kérni az eszpresszót! :)

Csak szépen sorjában. Mit érnének a valahogyan csak nélkülözhető helyreállítási pénzek a nélkülözhetetlen orosz gáz és olaj nélkül?

Megértem, hogy te Orbán eltávolításáért szurkolsz, de miből gondolod, hogy ha ez az ország kívülről előidézett gazdasági összeomlása árán valósulna meg, akkor az neked jó lenne?

De feltehetem máshogyan is a kérdést, te hová vagy bekötve, milyen érdekek szócsöve vagy?

De.
Csak rövidítve.
R M
(O V)

Dehát a gyurcsányista Balázs szerint OV gyenge:-)))))Na ja, azért vétózik sikerrel:-))))
Balázs menjen nyugdíjba!:-)))

Brüsszelnek halvány lila fingja nem volt arról, hogy a felelőtlen bejelentésének milyen következményei lesznek. Brüsszel alkalmatlan!!!!!!

Oda van írva: nincs tengrrpartja, azért.

A vezető nyugati média szerint az EU, Orbán Viktor túszává vált az oroszokkal szembeni szankció ügyében. Viszont a legtöbb elemzés a végén arra a következtetésre jut, hogy elkerülhetetlen lesz a külön alku megkötése Budapesttel.
Túl az uniós elégedetlenségen, a nemzetközi levegőben is sokasodnak a felhők. Sri Lanka május 18-án bedőlt, Pakisztánban katasztrofális a helyzet, a Nemzetközi Valutalap sem képes kezelni a válságot. Az árak, köztük az energetikaiak durván elszálltak, amit az ukrajnai válsággal hoznak összefüggésbe. Az IMF követeli az árplafon, az energetika ártámogatások eltörlését...miközben az ellenzéket vezető Imran Khan, korábbi miniszterelnök, a legnagyobb párt vezetőjeként választásokat követel, mozgósítja a tömegeket, szervezik a "marcia su Islamabad " akciót - ugye ismerős az áthallás - , a kormány megbuktatását, az IMF elzavarását. A Központi Bank tízmilliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, ami két hónapra fedezi az ország importkiadásait. Szóval lázadnak az emberek, s mi itt Európában nem is gondolnánk, hogy a távoli Pakisztánban a gazdasági helyzet óriási romlása összefüggésbe hozható az ukrajnai krízissel, az energiahordozók körüli válsággal. Lázadnak Pakisztánban, de csak idő kérdése, hogy az uniós tagállamokban is kirobbanjanak a tömeges tiltakozások, legyen az Németország, vagy más tagállam. Brüsszelnek érzékelnie kell a lázgörbe emelkedését, végre be kell látnia, hogy az amerikai érdekeknek alárendelten nem verhetik szét az unió gazdaságát. Ha ez nem következik be, jön a népharag, s elsöprik a brüsszeli zsoldosokat, a Bizottsággal, az egész apparatussal egyetemben. Dőreség azt hinni, hogy vége a forradalmaknak.......

Muranoban kemencék álltak le gázellátási problémák miatt, a nyakukba akasztott energetikai válság az egész nyugat-európai gazdaságot hátrányosan érinti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés