Schiffer: A magukat liberálisnak feltüntetők elvitatják az orosz álláspont mérlegelésének a jogát

2022. május 28. 7:51
Az LMP egykori elnöke szerint a tényellenőrök ma a szabadság legnagyobb ellenségei.

A Liner.hu arról ír, hogy Schiffer András nem kertelt, egyértelműen elmondta, hogy mit gondol a tényellenőrökről, akik szerinte „legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai“.  Schiffer András a Kontextusban beszélt arról, írják, hogy mit gondol az úgynevezett tényellenőrökről, ugyanis abban „jó világosan fogalmazni, hogy ezek a tényellenőrök ma a szabadság legnagyobb ellenségei a világon“.

„Ezeknek a tényellenőröknek az a dolguk, hogy »ne gondolkodj!« Ők majd megmondják, hogy mik a tények“

– jelentette ki. Elmondta, hogy a „cenzor“ kifejezést azért nem szereti annyira ebben a helyzetben, mert a totalitárius diktatúrákban volt tipikusan cenzúra, de ezeknek a tényellenőröknek és a neoliberális kapitalizmusnak a természete más, annyiban, hogy például a magyarországi kommunizmus idején „egyértelmű volt, hogy az úgynevezett rendszerellenes nézeteket blokkolják“.

Ez veszélyesebb, mint a 20. század cenzorai

„Hogyha te eleve ellenszenvvel viseltettél a marxizmus-leninizmussal szemben, akkor pontosan tudtad, hogy amit neked a rendszer felkínál, azzal neked nincsen dolgod. Ehhez képest, amit most látunk, hogy ők nemcsak hogy tényellenőrök,

ők független-objektívek, úgy tételezik magukat, mintha ők ideológiailag semlegesek lennének, mintha ők fölötte állnának mindennek.

Az ő szájukból nyilvánul meg a tudomány, a művészet a kultúra, és minden, ami emberré teszi az embert, és ők az egyedüli igazságot birtokolják“ – mondta Schiffer. Mindezzel azt akarta aláhúzni, hogy ez annyival veszélyesebb, mint a 20. század rendszereiben fellelhető cenzorok és azok tevékenységei, hogy a totalitárius rendszerben mindenki pontosan tudta, ha ellenszenvez a rendszerrel, akkor mely információt hova kell tenni. „Itt viszont úgy van az egész történet maszkírozva, minthogyha csak az létezne. Ők a tény. Csak az létezik a világban, amit ők fölmutatnak, amire rámutatnak, és ami nem az, az nem osztályellenség, hanem az nem létezik. Az egy hülyeség. Konteó“ – jelentette ki.

Az ukrajnai háborúval is ugyanez a helyzet

Az ukrajnai háború kapcsán Schiffer előhozta, írja a LIner.hu, hogy ugyanez a helyzet. Nem lehet tagadni, mondta, hogy volt orosz propaganda, egyértelmű volt, hogy a Russia Today a putyini akaratot közvetíti, de fontos: lehetett is tudni róla. Erre lépte azt az Európai Unió, hogy úgy döntött, lekapcsol minden orosz propagandát. „Tehát azok, akik szeretik magukat liberálisnak feltételezni és liberálisnak feltüntetni,

elvitatják a jogot mindannyiunktól, hogy megfelelően mérlegelni tudjuk az orosz álláspontot és az amerikai propagandát

– merthogy ugye amerikai propaganda »természetesen« nem létezik, csak tények vannak, amiket ellenőrizni kell“ – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: „Legyünk világosak: azok, akik tényellenőrök, kiskorúnak tekintenek minket, elvitatják tőlünk a képességet, hogy mérlegelni tudunk, tényeket, információkat, adatokat, elvitatják, hogy mi ugyanolyan jogon tudunk morális ítéleteket alkotni, mint ők, és meg akarják szabni nekünk, hogy mit gondoljunk.

Ezek nem liberálisok, ezek a szabadság ellenségei,

ma a tényellenőrök legalább akkora veszedelmet jelentenek a szabadságra és a demokráciára, mint a totalitárius rendszereknek a cenzorai“

Kép forrása: Youtube

Összesen 278 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mai Népszava címoldalán, "Védjük Putyin olaját"....az öntudatos baloldali munkásosztály és a dolgozó parasztság igazmondó, a kisember érdekeit képviselő orgánuma, egykoron a szovjet-magyar barátságot lelkesen hirdető fóruma ma is védi a kisembereket, s támogatja a rezsicsökkentést lehetővé tevő orosz olaj és földgáz beszerzését.....ja nem, tévedtem, az amerikai palagázt ajánlja a fogyasztók figyelmébe, mint az orosznál is olcsóbb alternatívát.

A Magyar Nemzet helyében a Népszava analógiájára címoldalon hoznám, hogy" Az ellenzék védi Biden palagázát"........
Szegény Népszava........nincs már egyetlen hiteles tollforgatója sem, miként egyetlen hiteles, objektív ellenzéki politikus sem, kivéve Schiffer Andrást.

Schiffer egy bizonyos tájékozottsági, felkészültségi, intelligencia szint feletti emberekhez szól, így nem csoda, hogy Te nem érted.

Amit itt leírsz az az USA-ra is igaz, de őket nem kritizálod. Lehet abba kapaszkodni, hogy semmilyen agresszió nem jogos, de ez nem fekete-fehér, itt vannak árnyalatok. Az oroszok léptek, mert az ukránok, mint az USA eszközei, sorozatosan provokálták őket. Az oroszok látva, hogy itt más végeredmény nem lehet, elébe mentek a fejleményeknek. Hogy lehettek volna türelmesebbek, visszafogottabbak, azt mi nem ítélhetjük meg. Az USA még soha nem volt területét, biztonságát illetően önvédelemre kényszerítve kényszerítve, mégis többszörös agresszor szerte a világban.

Jobb lenne érvelni Schiffer mondandója ellen, mint pusztán őt minősíteni. De úgy is mondhatnám, értelmesebb lenne.

Miért félnek úgy a másik oldal értelmezésétől?
Mit árthat az ő nagy igazságuknak, hogy még le is kell tiltani, sötétben kell tartani a más véleményeket?
Valami itt szörnyen sántít. Féligazságokat, néha egyenesen hazugságokat akarnak diktátumokká tenni. Erőszakkal.
Ugye, kedves liberálisok?

Szerinted a 2x2=4 igazsága is attól függ, hogy ki állítja? Az orosz-ukrán konfliktusnak miért csak egyféle értelmezése lehet?

Itt az a a probléma, egyébként csak AZ van, h. sem Schiffer, sem Toroczkai NEM a valóban magát néppárttá kinövő Fidesszel, hanem annak "eltakarításával" képzeli el a jobb jövőt. Hosszú idő után CSAK a Fidesz kormányzás volt képes az alsóbb néprétegekbe leszivárgó élet-színvonal emelkedést, a nemzeti vagyon gyarapodását produkálni, azon kívül NEM lehet vitás, h. a munka-alapú társadalom a produktívabb, mint a segély alapú.

Van egy 500 milliós Európa és van egy 140 milliós Oroszország. Ez a 500 millió miért retteg a 140 milliótól? Ha Európa képes lett volna értelmes érdek, és nem ideológiai alapú együttműködésre, akkor kölcsönös érdekek alapján ugyanezt valósíthatta volna meg Oroszországgal is. Ez a hajó már régen elment, erről az USA gondoskodott a második világháború, de főleg 1990 után. Természetesebb lett volna, mint egy óceánon átnyúló, USA uralta szövetség.

Az USA csak úgy tud kilépni a két óceán közötti elzártságból, ha érdekszférákat hoz létre más földrészeken, és azokon keresztül próbálja eladni saját értékrendjét. Ha nincsenek érdekszférái, nem tudja eladni az általad említett ideológiai, társadalmi berendezkedést tartalmazó áruját. Ezt két világháborúba, lényegét tekintve az európai országok közötti konfliktusba beavatkozva teremtette meg.

Ma már olyan értékrendet erőltet a jólét által politikai inaktivitásba, és így hamis ideológiák bűvkörébe került nyugat európai társadalmakra, ami az eredeti európaiságot veszélyezteti.

Az általatok istenített, diktatórikusan terjeszteni kívánt marxista liberális élettér lényegében a hitleri és sztálini felfogás kifinomultan elegyített változata. De, ha nem elég eredményes, akkor a ma még a jogi, vagy gazdasági eszközökkel történő személyes, vagy kollektív ellehetetlenítést felválthatja a konkrét erőszak. Lásd a világ különböző helyein alkalmazott agressziót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés