Durva tervek szivárogtak ki: jöhet a második támadás Kijev ellen

2022. május 27. 21:41
Kreml-közeli források szerint Putyinnak van egy „minimális, illetve „maximális elképzelése arról, hogy mi jelentené az ukrajnai különleges katonai művelet sikerét”.

A lettországi székhelyű, független orosz portál, a Meduza szerint a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros ellen, annak ellenére, hogy az első kudarccal végződött, és az orosz csapatok visszavonultak a térségből.

A Meduza forrásai szerint az, hogy Oroszország hamarosan képes lesz a Donbasz teljes elfoglalására, és azok a várakozások, miszerint megnyerhetik a kimerítés háborúját Ukrajnával és nyugati partnereivel szemben, felélesztették azt a reményt a Kremlben, hogy egy teljeskörű győzelem lehetséges még az év vége előtt – írta pénteken a Portfolio.

A Meduza két, a Kremlhez közel álló forrásra, és egy, a Putyin-kormányzaton belüli forrásra hivatkozott.

A források szerint

a Kremlnek van egy „minimális, illetve „maximális elképzelése arról, hogy mi az ukrajnai különleges katonai művelet sikere”.

A minimális siker a donbaszi régió teljes elfoglalása, amit az orosz csapatok már majdnem teljesítettek. A legújabb becslések szerint Luhanszk megye kevesebb mint 5 százaléka van ukrán kézen, Donyeck megyének pedig kevesebb mint a fele.

A maximális siker pedig az ukrán főváros, Kijev bevétele lenne – részletezték.

Kijev elfoglalása láthatóan az orosz erők legfontosabb célja volt az invázió elején, ez azonban kudarcot vallott. Végül több hetes küzdelem után az orosz csapatok elhagyták a főváros környékét, hogy a Donbasz elfoglalására fókuszáljanak – emlékeztetett a Meduza.

Kreml-beli forrás: Az őszre valószínűleg az egésznek vége lesz

A Kreml-beli források szerint azonban az orosz vezetés nem mondott le Kijev bevételéről.

„A végén bedaráljuk őket. Az őszre valószínűleg az egésznek vége lesz”

– mondta az egyik forrás.

„Ez az önbizalom nemcsak a Kremlre, hanem Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak a vezetésére is jellemző. Andrej Turcsak pártfőtitkár rendszeresen látogat a Donbaszba. Így tesz Putyin stábjának egyik vezetője, Szergej Kirijenko is, aki népszavazásokat készít elő, hogy ezekkel legitimálja a megszállt területek Oroszországhoz csatolását” – derült ki a cikkből.

„Az ukrán fővárost nem lehet kevés vérontás árán bevenni”

A Meduza forrásai nem tudták megmondani, hogy a védelmi minisztérium katonai vezetői hogyan értékelik a Kijev elleni újabb támadás esélyeit. Azt azonban a katonai vezetők belátták:

„az ukrán fővárost nem lehet kevés vérontás árán bevenni”,

vagyis egy esetleges második offenzívához több csapatra lenne szükség –mutattak rá.

A Kreml úgy véli, ehhez van mozgástere, például tömegesen küldhetne sorkatonákat a frontra. Az egyik forrás szerint eddig főleg szerződéses katonák harcoltak, de a sorkatonák is bevethetők lennének.

Ugyanez a forrás azt is mondta, „Putyin nem fog általános mozgósítást elrendelni, ugyanis a Kremlben attól tartanak, hogy ez aláássa a hatóságok támogatását és az elnök népszerűségét”.

A Kremlhez közeli források kétségbe vonják, hogy a Nyugat fenn tudja tartani az Ukrajnának adott pénzügyi és katonai támogatást, ha a háború elhúzódik.

A villámháború kudarcot vallott, de nincs veszve a győzelem

Egy másik forrás ugyanakkor bevallotta, hogy „a tervezett villámháború kudarcot vallott, bizonyos területeken elszámolták magukat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges a győzelem” – idézte a Portfolio a Meduza értesüléseit.

Nyitóképen: orosz támadásokban megrongálódott lakóépületek a Kijev közelében lévő Irpinyben. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

 

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről a magyar tisztikar vélekedése jut eszembe 1942-ből....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés