A tálibok felháborodtak: az ENSZ lemerte írni azt, hogy korlátozzák a nők jogait

2022. május 27. 13:40
Épp május elején kötelezték a nőket hidzsáb viselésére amúgy.

Bírálták az Afganisztánban hatalmon lévő, szélsőséges tálibok pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemrég kiadott határozatát, amelyben a BT az afgán nők és lányok emberi és szabadságjogait korlátozó politikai törekvések és gyakorlati intézkedések gyors visszavonására szólította fel Kabult.

A tálib külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben

a világszervezet felszólítását alaptalannak és a valóságtól elrugaszkodottnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Kabul továbbra is biztosítja a nők jogait.

„Mivel az afgánok zömében muszlimok, az afgán kormány álláspontja szerint a hidzsáb (a tálibok értelmezésében a teljes testet eltakaró viselet) hordása összhangban van a társadalom vallási és kulturális értékeivel, valamint az afgán nők nagy részének akaratával” – áll a közleményben.

Az ENSZ BT 15 tagú testülete kedden, zárt ajtók mögött tartott vita után fogadta el a határozatot, amelynek szövegét Norvégia dolgozta ki két hete. A BT ebben

mély aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok egyre inkább korlátozzák az afgán nők és lányok emberi jogait és alapvető szabadságjogait”.

A tálibok május elején rendelték el a teljes test elfedő ruházat viselését nyilvános helyeken, tavaly augusztusi hatalomra jutásuk óta ez a legszigorúbb jogkorlátozás a nőkkel szemben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vicces, amikor vén f.szok mondják meg, hogy mi az ami tetszik a nőknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés