Meggyilkolt orosz ellenzékiről nevezték el Pozsonyban az orosz nagykövetség utcáját

2022. május 26. 17:17

Borisz Nyemcov nevét viseli az orosz követségnek helyt adó közterület Washingtonban, Kijevben és Prágában is.

2022. május 26. 17:17
null

„Az Ukrajna elleni szégyenteljes invázió megindítása után 3 hónappal az orosz diplomaták minden nap kénytelenek lesznek szembenézni ennek a bátor embernek az emlékével” – fogalmazott közleményében Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára.

A pozsonyi városi tanács egy hónappal Ukrajna megtámadása után, márciusban döntött az utca átnevezéséről. Az utcanévtáblák csütörtöki kihelyezésén Nyemcov lánya, Zsanna Nyemcova is jelen volt.

Nyemcov hangosan bírálta Putyin rendszerét

Borisz Nyemcov az 1990-es évek végén több posztot is betöltött az orosz kormányban, majd a Putyin-rendszer hangos bírálójává vált, mert egyre diktatórikusabbnak és antidemokratikusabbnak látta a rezsimet, és számos jelentést készített a vélhetően Putyinig érő korrupcióról.

2015 februárjában gyilkolták meg Moszkvában. A nyílt utcán lőtték agyon, hátulról. Két évvel később 5 csecsen születésű férfit ítéltek el a gyilkosság miatt, akik az ítélet szerint 15 millió rubelért végeztek Nyemcovval, de

megbízójuk személyazonosságára nem derült fény.

Borisz Nyemcov nevét viseli az orosz követségnek helyt adó közterület Washingtonban, Kijevben, Vilniusban és Prágában is.

(MTI)

Nyitóképen megemlékezés Borisz Nyemcovról Szentpéterváron. Fotó: ALEXANDER GALPERIN / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. május 27. 11:02
Civilizált helyeken ez így működik..:)
B_kanya
2022. május 26. 23:17
Az ukrán nagykövetség utcáját elnevezni a Gorlovkai Madonnáról, szobrot állítva Kristina Zhuknak és kisfiának...
khomeini
2022. május 26. 22:25
milyen pitiánerek ezek a ploglesszívek...
elfújta az ellenszél
2022. május 26. 21:48
Nem új ötlet Annak idején az USA-ban kémkedés vádjával kivégzett Rosenberg házaspárról nevezték el az amerikai nagykövetség utcáját Budapesten (előtte Hold utca volt). Az urban legend szerint az amerikaiak nyitottak egy ajtót a sarkon túl a másik utcában, és az lett a hivatalos címük Amúgy Rosenbergék tényleg kémkedtek a szovjetek javára, az atomtitok átadásában a fickónak fontos szerepe volt a történészek szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik