„Valami történhet vele” – az olajvezetékkel fenyegetik Magyarországot az ukrán kormányból

2022. május 26. 12:44
„Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték” – üzente az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes.

Olena Zerkal ukrán energiaügyi miniszter tanácsadóját, korábbi külügyminiszter-helyettest idézi az Ukrinform, aki egy ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak egyre „nő az étvágya” az uniós pénzek iránt, ezen felül pedig bármit követelhetnek az Európai Uniótól, utalva az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra. Zerkal ugyanakkor úgy fogalmazott: 

Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték”

A vezeték első magyarországi szakasza, a Szlovákiából érkező 148 kilométer hosszú és 400 milliméter átmérőjű Barátság I. 1962-re készült el. Párját, az Ukrajnából érkező 600 milliméteres átmérőjű Barátság II-t 1972-re készítették el.

Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért”

– húzta alá Zerkal.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 549 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez támadás lenne egy NATO tagország ellen.
Világos?

Ott lesz a probléma, amikor az oroszok és az amerikaiak megegyeznek az ukránok feje fölött mert onnantól az ukránok sorsa senkit nem fog érdekelni, nem lesz meghívó a showműsorokba, egyedül kell boldogulniuk a korábbi tetteik ismeretében.
Egy ilyen megállapodás akár ősszel létrejöhet, ha az embargók hatása már az amerikai időközi választások eredményét komolyan veszélyeztetné.

Arra nem gondoltak, hogy tőlünk veszik az orosz gázt........
Nagyon durvák az ukrán politikusok. De nem baj, legalább kimutatják a foguk fehérjét.

Az oroszoknak nem érdeke.
Az ukránok meg ezzel fenyegetőznek.
Ez nem vicc.
Nem lesz benzin meg gázolaj nálunk.
A vezeték épségét garantálniuk kell.
Ha megsérülne, a NATO csapatoknak be kell menni és biztosítani kell a műszaki helyreállítást.

Még nem látom ennek a jeleit. Ha megegyeznek, az szerintem olyan lesz, amit mindkét fél otthon győzelemként tud eladni:
amerikaiak megkapják azt, hogy Putyin lemond és az oroszok kivonulnak Ukrajnából
az oroszok meg azt, hogy Ukrajna (plusz Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán és társai) megmaradnak orosz érdekszféra. Putyin egyszer már átadta a névleges hatalmat Medvegyevnek, megteheti még egyszer, illetve akár ki is nevezheti az utódját. Nyilván ha meg tudnak egyezni, nem állomásoztatják ott a teljes hadsereget, elég az, ha a főbb pozíciók az ő kezükben vannak, és maguk alá ők nevezik ki az embereket.
Kérdés, hogy okoz-e még nagyobb inflációt az USA-ban a szankciók sokasága, mert az USA érdeke egyébként az, hogy minél tovább húzza a háborút.

Sok ilyen hülyeséget tudsz még mondani, aminek se füle, se farka?

Na jó, hát zárják el. Akkor majd eldöntjük, mit lépünk mi.

Ahhoz nekünk semmi közünk, hogy Ukrajna amerikai zsoldba állva kiprovokálta az orosz támadást. De ha megtörténne az olajvezeték bármilyen módon történő elzárása, nem tudom, milyen érveket állítanátok szembe a Zelenszkij iránti utálattal, és azzal, hogy akkor valóban nőne sz orosz pártiak aránya.

Te akkor is az ukránokat dicsőítenéd?

Szerintem Kissinger már rég parkolópályán van, és Soros mondja azt, hogy mit szeretne az USA. Viszont az lehet, hogy Tajvannál ki akarják ugrasztani a nyulat a bokorból, korábban nem emlegettek az amerikaiak a "két Kínát", most elkezdték.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés