Államtitkári ki kicsoda: hatvanan állnak az ország szolgálatába

2022. május 26. 17:55

Rutinos veteránok, újoncok és nagy visszatérők: több mint hatvan államtitkár kezdi meg az új ciklust. Összeállításunkban feltérképezzük, ki hol szolgál majd a következő években és kihez kerül a családügy.

2022. május 26. 17:55
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Egy nappal a miniszterek után letették hivatali esküjüket az államtitkárok is: összesen több mint hatvanan vannak. Orbán Viktor miniszterelnök részben átalakította a kormányzati struktúrát és újraszabta a feladat- és hatásköröket (a politikatudomány ezt nevezi a kormányfő reszorttagolási kompetenciájának), a változások pedig értelemszerűen hatottak az államtitkári kar összetételére is. 

Összeállításunkban bemutatjuk e változások főbb vonalait és kitérünk újoncokra, valamint nagy visszatérőkre is.

Belügy a sajtó fókuszában

A bevezetőben említett miniszterelnöki jogkörből adódó átalakítások egy része nem feltétlenül érte el a sajtó ingerküszöbét, van azonban néhány szakpolitika, amelynek új tárcához költözése nagy figyelmet váltott ki. Az érdeklődés középpontjába került például a Belügyminisztérium, Pintér Sándor hivatala megkapta ugyanis az oktatás és az egészségügy területét. Ennek megfelelően a korábbinál több államtitkár irodája kerül a BM-be, a névsor egy része pedig a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériuma névtábláiról lehet ismerős. Az Emmi után most itt bizonyíthat Maruzsa Zoltán (közoktatás), Fülöp Attila (szociális ügyek) és Rétvári Bence is, aki új munkahelyén szintén a parlamenti államtitkár és a miniszterhelyettes feladatait végzi majd. Az egészségügyért Takács Péter felel majd, minden bizonnyal a továbbiakban is a média őrző szemeitől kísérve. 

Pintér Sándor (középen), Rétvári Bence (balra) és Maruzsa Zoltán (jobbra) az Országházban. Forrás: Facebook
Pintér Sándor (középen), Rétvári Bence (balra) és Maruzsa Zoltán (jobbra) az Országházban. Forrás: Facebook

Az Agrárminisztériumban fő a stabilitás

Munkaértekezlettel kezdődött a csütörtöki nap az Agrárminisztériumban: az új kormányzati ciklus során először ültek le Nagy István mellé államtitkárai, hogy a tárcához tartozó kérdésekről egyeztessenek. A stáb egyetlen újoncot avatott: az élelmiszerlánc-felügyeletért Erdős Norbert helyett mostantól Nobilis Márton felel. A miniszterhelyettesi feladatot továbbra is Farkas Sándor látja el. 

A nagy visszatérők

„Visszatértem!” – írta a napokban közösségi oldalán Lázár János. A hódmezővásárhelyi politikus, aki egyéniben éppen a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert verte el alaposan (51:40), úgy fogalmazott, számára a cselekvőképesség terének kitágítását jelenti, hogy ismét miniszter lehet. Orbán Viktor miniszterelnök pedig az Országgyűlés ülésén, Lázárt bemutatva arról beszélt:

országépítő lesz az Építési és Beruházási Minisztérium.

Lázár alatt négy államtitkár szolgál majd, köztük az a Csepreghy Nándor, aki a 2014-2018-as ciklusban is a tárcavezető miniszterhelyettese volt, egyben közeli szövetségeseként ismert, s aki immáron maga is a nagy visszatérők közé tartozik. Mellette Juhász Tünde (mint közigazgatási államtitkár), Lánszki Regő Balázs és Nagy Sándor Bálint tehették le az államtitkári esküt a Sándor-palotában. „Elkezdtük a munkát, és ezzel a csapattal bármit megépítünk” – kommentálta államtitkárainak kinevezését Lázár.

Lázár János és államtitkárai parlamenti meghallgatásukon. Forrás: Facebook, Lázár János hivatalos oldala.
Lázár János és államtitkárai parlamenti meghallgatásukon. Forrás: Facebook, Lázár János hivatalos oldala.

 

Igazság szerint csak hárman lesznek

A legkisebb stáb a Varga Judit-vezette Igazságügyi Minisztériumban áll fel. A továbbiakban is éles európai vitákra készülő miniszterasszony mellett mindössze három államtitkár szolgál majd Bóka János, Répássy Róbert és Salgó László Péter személyében. Bóka a Miniszterelnöki Kormányirodából igazol át, Répássy december óta a minisztérium egyik meghatározó tagja, Salgó pedig közigazgatási államtitkárként dolgozik majd. 

A haza szolgálatában

Őrségváltás zajlott le a honvédelmi tárca élén. Az ukrajnai háború árnyékában mostantól Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezeti a területet (róla írt portrénkat ide kattintva olvashatják), munkáját pedig négy államtitkár segíti Gion Gábor, Maróth Gáspár, Schmidt Ádám és Vargha Tamás személyében, ami egyben azt is jelenti, hogy a minisztérium teljes felsővezetése megújult az új ciklus kezdetére. 

Alakul a „jövőminisztérium” is

Szintén újonc a kormányban Csák János. Az üzletember, volt londoni nagykövet (róla írt portrénk itt olvasható) úgy ül be a kormányba, hogy egy újonnan létrejövő tárcát irányíthat, amelyet Orbán Viktor a parlementben „jövőminisztériumként” emlegetett. Csák és hivatala formálisan a Kulturális és Innovációs Minisztérium nevet viseli, nem véletlen tehát, hogy itt folytatja pályafutását Hoppál Péter, György László, vagy éppen Vitályos Eszter. Hornung Ágnes korábban a Pénzügyminisztériumban szolgált, majd gyermeke születése miatt távolabb lépett a politikától, most pedig Csák államtitkáraként tért vissza.

A többgyermekes Hornung a családügyért lesz felelős, vagyis ő kapta az időközben köztársasági elnöknek megválasztott Novák Katalin portfólióját.

A minisztérium közigazgatási államtitkára Gáva Krisztián lesz. 

„A csapat magja egyben maradt” a külügyben

Újabb négyéves terminust kezdhet a magyar diplomácia élén Szijjártó Péter, aki mára Európa-szerte ismert külügyminiszterré vált. A napokban közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A nemzeti érdek irányítása terén továbbra sincsen kompromisszum, minden hangszeren játszani fogunk. A felkészülési időszak és az államtitkári keret kialakítása jól sikerült.” Mint írta, „a csapat magja együtt maradt”. „Magyar Levente tíz éve a helyettesem, Menczer Tamás nyolcadik éve van mellettem, Sztáray Péternél kevés tapasztaltabb biztonságpolitikus van, Gyarmati Eszter a kabinet helyett immár a komplett közigazgatási területet vezeti” – jelentette be Szijjártó. 

A tárcavezető „új igazolásokként” mutatta be az előző ciklusban tárca nélküli miniszteri tisztséget betöltő Süli Jánost és a Miniszterelnökség kötelékéből érkező Azbej Tristant. Mindketten ugyanazért a portfólióért felelnek új állomáshelyükön, mint az előző években: az április 3-án Pakson magabiztos győzelmet arató Süli (63 százalék) az atomerőmű bővítését ezentúl államtitkári minőségben felügyeli, a KDNP egyik alelnökeként is tevékenykedő Azbej pedig továbbra is a Hungary Helps program megvalósításáért és az üldözött keresztények megsegítéséért felel majd. 

Szijjártó Péter és csapata. Fotó: Facebook, Szijjártó Péter hivatalos oldala.
Szijjártó Péter és csapata. Fotó: Facebook, Szijjártó Péter hivatalos oldala.

 

Itt lesznek a legtöbben

A legnagyobb államtitkári stáb Rogán Antal keze alá dolgozik majd. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tíz államtitkárral vág neki az új ciklusnak, köztük olyan, az országos politikában is meghatározó szereplőkkel, mint Dömötör Csaba, vagy épp Tuzson Bence, illetve a nemzetközi politikai küzdelmekben is rendre szerepet vállaló korábbi kormányszóvivő, Kovács Zoltán.

A minisztérium államtitkárai között olyan kipróbált harcosok is vannak továbbá, mint az Orbán Viktort régóta segítő Nagy János,

illetve sokat látott veteránok is, mint Fónagy János. Lóga Máté korábban a Magyar Nemzeti Banknál töltött be vezető tisztséget, most Rogán Antal minisztériumában kap szerepet.

Gulyás Gergely és csapata

Közel ugyanennyien lesznek a Miniszterelnökség szervezeti rendszerében, ahol Gulyás Gergely irányítása alatt kilenc államtitkár dolgozik majd. Köztük van Fürjes Balázs, aki 22 évnyi városépítő munka után lesz Gulyás helyettese és parlamenti államtitkár. György István elévülhetetlen érdemeket szerzett a koronavírus elleni küzdelem két éve alatt, ahogy elismeréssel szólnak a területén helyt álló Potápi Árpád Jánosról és Révész Máriuszról is. Folytatja a munkát Soltész Miklós is, de ide kerül az Emmi-ből Latorcai Csaba és itt lesz szerepe Mayer Gábornak, Ágostházy Szabolcsnak és Panyi Miklósnak is. 

Koncz Zsófiából és Vitézy Dávidból is államtitkár lett

Régóta szó volt róla, időnként saját közösségi oldalán is felvetették a javaslatot a követői, most megvalósul: a közlekedésért felelős államtitkárrá nevezték ki Vitézy Dávidot. A szakember Palkovics László munkáját segíti majd a Technológiai és Ipari Minisztériumban. A tárca öt államtitkárt vonultat fel, Vitézy mellett például Koncz Zsófiát, aki

emlékezetes időközi választási győzelme után áprilisban újrázni tudott, s immáron miniszterhelyettesként méretheti meg magát a nagypolitikában. 

Az energia- és klímapolitikáért Steiner Attila felel majd a minisztérium államtitkáraként. Rajtuk kívül Raisz Anikó és Kutnyánszky Zsolt Krisztián is államtitkári kinevezést kapott. 

A pénzügy emberei

A Pénzügyminisztérium kötelékében négyen szolgálnak majd államtitkári rangban. Tállai András, Banai Péter Benő és Izer Norbert is rutinosnak számít, ráadásul a minisztérium sem ismeretlen számukra. Vágujhelyi Ferenc azonban friss igazolás: a programozó matematikus az elmúlt közel egy évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztét töltötte be, korábban volt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnöke is. 
 

 

Nyitóképünkön: Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és ötödik kormányának tagjai, valamint a frissen kinevezett államtitkári kar társaságában 2022. május 25-én Budapesten. Fotó: Facebook, Novák Katalin hivatalos oldala.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2022. május 28. 16:09
Szenzációóóóóó! Szaporodtak (két nap alatt 6 fővel) az államtitkárok. A kormany.hu oldalon, az egyes minisztériumoknál most már szerepelnek az államtitkárok is. Az ottani adatok szerint nem nem 60, nem is 62, hanem 68 (hatvannyolc) az államtitkárok száma: Agrár: 6 Belügy: 7 Építési és Beruházási: 4 Honvédelmi: 5 Igazságügyi: 3 Kulturális és Innovációs: 5 Külügy: 6 ME Kabinetiroda: 11 Miniszterelnökség: 10 Pénzügy: 5 Technológiai és Ipari: 6 ------------------------------------------- államtitkár összesen: 68 (hatvannyolc) Az előző Orbán-kormány idején még 63 (hatvanhárom) volt...
pemete jakab
2022. május 27. 01:16
"Államtitkári ki kicsoda: hatvanan állnak az ország szolgálatába" Igen, ők az államot, az államhatalmat szolgálják, magyarul csicskák, talpnyalók. A közt nálunk nem a hatalom szolgálja.
kunfia
2022. május 26. 21:55
"Kizárnák Orbánt az Európai Tanács üléséről Az EU-ról szóló szerződés értelmében csak olyanok képviseltethetik magukat a Tanácsban, akik demokratikusan elszámoltathatók a nemzeti parlamentjük előtt, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő szerint azonban ez Magyaroszágon nincs így." Na azért ebben van valami...
Akitlosz
2022. május 26. 20:29
Helyettes államtitkárokkal együtt nagyobb a kormány, mint az országgyűlés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik