Brüsszeli bohózat lenne Ukrajna soron kívüli uniós tagsága

2022. május 26. 11:05

Az Ukrajna irányába tanúsított egyedi bánásmód komoly diplomácia vihart is kavarhat.

2022. május 26. 11:05
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Kontra

„Miután Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson, ismét komoly érvek és ellenérvek ütköztek az európai közbeszédben annak kapcsán, hogy az észak-keleti szomszédunk csatlakozása pontosan milyen hatással lenne az unióra.

Furcsamód, a Kijev kapcsán esetenként nehezen indokolható mértékben szimpátiát ápoló egyes tagországok vezetői arról már kevesebbet beszélnek, hogy Ukrajna egyáltalán milyen jogalapon nyerne bebocsátást az unióba.

Ugyanis a háborúval masszívan megterhelt ország nemcsak most, hanem nagy valószínűleg az elkövetkezendő évtizedben sem tudna maradéktalanul megfelelni az úgynevezett csatlakozási létszakaszok elérését garantáló legalapvetőbb feltételeknek.

Mint ismert, az Európai Tanács által 1993-ban lefektetett koppenhágai kritériumok alapvető fontosságúak egy tagjelölt, vagy egy potenciális tagjelölt ország uniós integrációja szempontjából, így ha ezeknek az adott ország nem felel meg, már a csatlakozási tárgyalások megkezdésére sem kerülhet sor.

A majdnem harminc évvel ezelőtt, Dánia fővárosában elfogadott kritériumok három területen, a politika, a gazdaság, valamint a jog vonatkozásában fogalmaznak meg előírásokat.

A Tanács politikai alapvetésnek nevezte meg azt, hogy az adott országban demokráciának kell lennie, s hogy a jogállamiság keretrendszere sértetlenül álljon. Emellett stabilnak kell lenniük azoknak az intézményeknek is, amelyek az emberi jogokat, valamint a kisebbségek védelmét garantálják. Tekintettel a Volodimir Zelenszkij által vezetett jelenlegi Ukrajnára, amely aktív és számos tekintetben irreguláris eszközök segítségével háborús konfliktusban áll egy vele szomszédos országgal, az imént megfogalmazott  demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos feltételek teljesíthetősége erősen kérdéses. Ám ha szemet hunyunk e feltehetően nem állandósuló esemény felett, a hírhedt ukrán kisebbségvédelmi politika – különösképpen a kárpátaljai testvéreinkkel összefüggésben – már bizonyosan negatív irányba lökné az unió szemszögéből Ukrajna politikai síkon való megfelelését.”

Nyitókép: Ronaldo Schemidt / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. május 26. 18:35
Ha É.-Korea összetűzésbe kerülne a ruszkikkal, Ursi az ő zászlajukat nevezné a szabadság lobogójának., Kim Dzsong Un világceleb lenne, gyuri bácsi elmondaná, hogy ezen ország a liberális demokrácia bástyája. Megnyernék az Eurovízió dalfesztiválját és gyorsított eljárásban részesülhetnének az EU, sőt a NATO felvételben. A legkevesebb, hogy Uniót átneveznék eurázsiainak, sőt a tv szervevetet is, a NATO nevébe beleerőltetnének egy "P" hangzót (Pacific Ocean), bár ha mi, sőt az oláhok, a bulgárok, mi több, a törökök észak-atlantiak, akkor lehet, hogy ez se szükségeltetik. A lényeg: jöhet még É.-Korea is, korábban, mint a Ny.-Balkán.
Jolo55
2022. május 26. 17:44
Ez a polake is hülye lett?
Takagi
2022. május 26. 14:54
Szó sem lehet róla. Náci koldusoknak kívül tágasabb.
hentes
2022. május 26. 14:16
Én támogatom, lépjenek be már holnap. Cserébe írják alá hogy 200 évig nem léphetnek ki, semmilyen indokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik