Kihirdette a fekete-tengeri gáz kitermeléséhez szükséges törvényt Klaus Iohannis

2022. május 25. 13:17
Románia arra számít, hogy a földgázlelőhelyek kitermelésével öt éven belül energetikai szempontból függetlenné válik.

A Fekete-tenger alatti gázkészlet kiaknázása érdekében a befektetőket igyekeznek helyzetbe hozni azzal, hogy Klaus Iohannis román elnök kihirdette szerdán a fekete-tengeri földgáz kitermeléséhez szükséges törvényt. A román képviselőház a múlt héten fogadta el, a korábbi szabályozásnál kedvezőbb a befektetők számára – adta hírül az Euronews.

A most hatályba lépő törvény szerint a közvetlen és közvetett adók révén

a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad. 

A jogszabály immár nem kötelezi a befektetőket, hogy a román piacon adják el a gáz jelentős mennyiségét, de előírja, hogy válsághelyzet esetén a román államnak elővásárlási joga van – mutattak rá.

Cél a függőség felszámolása

Románia arra számít, hogy a fekete-tengeri földgázlelőhelyek kitermelésével öt éven belül energetikai szempontból függetlenné válik. 

A jogszabály következtében a nagyobb földgázmennyiséget rejtő mélytengeri Neptun Deep lelőhellyel kapcsolatban a befektetők várhatóan meghozzák a kitermelés elkezdéséről szóló döntést, így 2026 végéig, 2027 elejéig elkezdődhet a földgáz felszínre hozatala – írták.

Majdnem fedezné az éves fogyasztást a fekete-tengeri kitermelés

Ott évente 10 milliárd köbmétert terveznek kitermelni. Ennek a lelőhelynek a kitermelési joga az osztrák OMV és a román Romgaz állami vállalat tulajdonában van.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert. Románia éves fogyasztása 11-12 milliárd köbméter gáz.

A nagykoalíció felgyorsította a jogszabály elfogadási eljárását

Mint ismert, a jogszabályt korábban a szenátus is megszavazta, amely módosította a korábban elfogadott, úgynevezett offshore törvényt. 

A módosításra azért volt szükség, mert a 2018-ban, a szociáldemokrata kormány idején elfogadott törvénnyel elégedetlenek voltak a befektetők, akik jegelték döntésüket a kitermelés elkezdéséről. 

A 2020. decemberében megtartott parlamenti választások után a román kormánykoalíció megígérte, hogy módosítani fogja a jogszabályt. 

A tavaly ősszel megalakult, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) magában foglaló nagykoalíció felgyorsította a jogszabály elfogadási eljárását.

Nyitóképen: Klaus Iohannis, román elnök. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a jó ötlet eddig miért nem jutott eszükbe?

Ahogy a térképet nézegetem, ezeket a gázmezőket éppen a bolgároktól lopták oláh testvéreink.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés