Két napra Budapest volt a világ konzervatív fővárosa

2022. május 25. 18:24

Tizenkét pontos, szerzői díjtól mentes receptet kínált az amerikai jobboldalnak Orbán Viktor a Konzervatív politikai akció konferenciájának főszónokaként. A magyar jobboldal elhelyezi névjegyét a nemzetközi térben.

2022. május 25. 18:24
null

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

A több évtizedes hagyománnyal bíró, alapvetően amerikai rendezvény most először látogatott el Európába. A CPAC-alapító Amerikai Konzervatív Unió elnöke, Matt Schlapp azt mondta, Európában jelenleg máshová nem is igen mehettek volna, hiszen Magyarország a nyugati konzervativizmus egyik leg­jelentősebb erőközpontja. A budapesti konferencia sok évtizedes trendet fordított meg: itt elsősorban nem az amerikaiak adtak tanácsokat a magyar jobboldalnak, hanem fordítva.

Az Egyesült Államok második világháború utáni, egyértelmű nagyhatalmi státusából következett az, hogy nemcsak a politikai és a gazdasági, hanem a szellemi, a kulturális és a szórakoztatóipari életben is a Nyugat meghatározó ereje volt. Persze még ma is az, de mintha ez a befolyás némileg elkezdett volna kopni. Az utóbbi évek állandó, a BLM és a Demokrata Párt által szított faji ellentétei, a woke-ideológia és a genderügyek agresszív baloldali képviselete elmélyítette az ideológiai árkokat, közben pedig a járvány miatt padlót fogott a gazdaság. Donald Trump Barack Obama nyolc éve után négy évig tudta jobbról meghatározni az amerikai közéletet, s a republikánusoknak jó esélyük van arra, hogy a novemberi félidős választáson visszafoglalják a törvényhozás mindkét házát.

Az amerikai és a magyar jobboldal ugyanazt gondolja a nemzetről, a hagyományok és a kereszténység fontosságáról”

Ezzel együtt mintha az amerikai jobboldali fősodornak csak lejárt receptjei lennének elképzelései politikai sikerre váltásához: kisebb állam, adócsökkentés, több kapitalizmus. Ezt alakítaná át a trumpi és a posztliberális jobboldal, nagyobb hangsúlyt helyezve a kultúrára, a családra és az aktív államra.

Donald Trump volt amerikai elnök videóüzenete. Szerinte a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeiket  a globalista baloldal össztűz alatt tartja. <br> Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Donald Trump volt amerikai elnök videóüzenete. Szerinte a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeiket a globalista baloldal össztűz alatt tartja.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Magyarországon tizenkét éve sikeres, széles támogatottságú jobboldali kormányzás folyik, így aztán – ahogy Orbán Viktor említette beszédében – van fedezet a kormányzó erő szavai mögött, mégpedig a politikai siker. Ez a tizenkét év már annyi idő, hogy – számolva persze a hazánkat és a kormányfőt érő nemzetközi kritikák pr-erejével – Amerikában is felfigyelnek rá a kissé lendületet vesztett republikánusok.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik