Továbbra is aktívan keressük a befektetési lehetőségeket

2022. május 25. 16:24

Tiborcz István
Portfolio.hu
A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések, amelyek a versenyképesség kulcsát jelentik. Interjú.

„Hogyan látja a jelenlegi gazdasági kilátásokat, tekintettel arra, hogy a Covid utóhatásai csak most ülnek el, a háború és a szankciók már éreztetik hatásaikat, emelkedő pályán az infláció, közben energiakrízis is kibontakozott?

Megértem a pesszimizmusát, de nem teljesen osztom. A Covid-járvány és annak hatásai elhúzódtak, aminek a következményeit leginkább a turizmus és a vendéglátás szenvedte el. Amikor a pandémiát sikerült leküzdenünk, a gazdaság fellélegezhetett, de jött a háború, amely szinte minden ágazatot sújt. A járványra a cégcsoportunk azzal reagált, hogy kitartott a hosszú távú tervek mellett, vagyis mi, sok piaci szereplővel ellentétben, ez alatt az idő alatt senkit se bocsátottunk ekkor el. 

Ezt sokan mondták, de tényleg mindenkinek meg tudták őrizni a munkahelyét?

Igen, sőt 2021-ben 280 százalékkal nőtt a BDPST Group által foglalkoztatottak létszáma a turizmus-vendéglátás szektorban. A háború okozta válság időtartama nehezen prognosztizálható. Akárcsak az euró-forint árfolyam, illetve az infláció is mind-mind olyan problémák, amelyekkel napi szinten meg kell küzdeni.  

Ez azért nem tűnik teljesen problémamentesnek, hol van ebben a pozitív kilátás?

Valóban, alapvetően optimista vagyok. Úgy gondolom, hogy ezek a kérdések nyugvóponthoz érnek, előbb-utóbb kisimulnak a dolgok. Ha így lesz, akkor azok a cégek tudják sikerrel venni majd az akadályokat, amelyek képesek tartalékokat képezni a gazdaságilag kedvező periódusokban. A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések, amelyek a versenyképesség kulcsát jelentik. 

Tehát akkor azt mondhatjuk, hogy még mindig sok kockázat övezi a kilátásokat, de alapvetően optimista, és a cégcsoportjának megvannak a tartalékai?

Az elmúlt évek historikusan alacsony kamatkörnyezete óriási lehetőséget biztosított a vállalatoknak, és ezzel mi is éltünk. Már a pandémia előtt is úgy gondoltam, hogy a kedvező pénzügyi lehetőségek hosszú távon valószínűleg nem lesznek elérhetőek. Aztán a folyamatot a Covid indította el, a háború pedig szinte teljesen le is zárta. A csoportunk hitelszerkezete stabil, a hitel-tőke arányunk nagyon konzervatív, így ez aggodalomra nem ad okot. 

Ha viszont megnézzük az európai gazdasági környezetet, láthatjuk, hogy magasak az energiaárak és az infláció, de a térségi devizakamatok is elszálltak, amely tényezők miatt nehéz olyan projektekbe fektetni, amelyek képesek lesznek a jövőben is a megemelkedett kamattörlesztések kitermelésére.

Azok a cégek viszont, amelyek kedvező forrás mellett reáleszközökbe fektettek a múltban, most nincsenek rossz helyzetben, mert a reálértéket képviselő befektetések felértékelődnek, hozamot termelnek. Fontos kiemelni az ingatlanpiacot is, ahol az ingatlanok újraelőállítási értéke is nagymértékben emelkedett, ami szintén hatással lesz számtalan piaci ágazatra.” 

Nyitókép: Mandiner archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés