Több millió kötetet semmisítenének meg az ukrajnai könyvtárakban

2022. május 24. 13:16
Akár Dosztojevszkij vagy Puskin is lekerülhet a könyvtárak polcairól.

Ukrajna könyvtáraiban mintegy százmillió olyan kötet van, amelyeket ideológiai okokból ki kell emelni az állományból és meg kell semmisíteni – írja a Kárpáthír az ua.newsra hivatkozva.

A portál híre szerint Olekszandra Koval, az Ukrajnai Könyv Intézet igazgatója van azon a véleményen, hogy meg kell szabadulni az „ukrán gondolkodásmódra káros irodalmi alkotásokat”. közöttük számos orosz klasszikus művét is. Azt jelenleg nehéz megmondani, pontosan hány kötetről van szó, de az igazgató szerint a számuk meghaladja a százmillió példányt. Koval úgy véli, hogy minél előbb likvidálni kell a káros ideológiát népszerűsítő könyveket, elsősorban a szovjet érában kiadottakat még akkor is ha két nyelven, oroszul és ukránul lettek kinyomtatva.

Az igazgató szerint az év végéig be kell fejezni az ukránellenes imperialista eszméket terjesztő művek kivonását a tékák állományából. Továbbá azokra az 1991 után kiadott köteteknek, mesekönyveknek, krimiknek, szerelmes, romantikus regényeknek sincs helye az ukrajnai könyvtárakban, amelyeknek oroszok a szerzőik.

És mint megjegyezte, rengetegen ellenzik az orosz klasszikusok műveinek eltávolítását a tékák polcairól, de semmi nem szól a probléma ilyen módon történő rendezése ellen. Az eltávolítandó kötetek sorában olyan orosz klasszikusok művei vannak, mint Dosztojevszkij vagy Puskin, akik olvasása nagyon káros az ukrán emberek világnézetére – vélekedik Olekszandra Koval.

Nyitóképen: Dosztojevszkij első publikációi. Illusztráció. Fotó: Jarin / Sputnik / AFP

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...hogy tavaly összesen hány igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést engedélyeztek, és ki írta alá ezeket, az Igazságügyi Minisztérium nem adta ki az információkat, mondván, hogy nem tartják nyilván az engedélyezett kérelmek számát, az pedig minősített, vagyis titkosított adat, hogy kik írták alá az engedélyeket. "

Sztem Varga Judit apukája az, aki engedélyezi a titkos és/vagy törvénytelen megfigyeléseket.
Korábban már jelentős praxisra tett szert mint SZT munkatárs, besúgó - tehát alkalmas.
Meg az akolban jól elvan a többi hasonszőrűvel együtt.

(A hülyék kérdéseit megelőzendő: A Presti Srácok volt az első lebuktatója...

https://pestisracok.hu/varga-j..)

Köszi, elolvastam:-(

És még azt mondják, nincs igaza Putyinnak, hogy az ukrán kormány náci... Ja, hogy az európai értékeket védik. Bizonyára átálmodtam az elmúlt hatvan évet és nem vagyok tudatában annak, hogy mégiscsak Hitlerék nyerték meg a háborút.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés