Szlovák diplomata: Trianon a szlovák államiság alapköve

2022. május 24. 10:22
A Pravda.sk Ján Gábor diplomatával készített interjút, aki szerint Magyarország Trianon revíziójára törekszik.

A Pravda.sk Ján Gábor diplomatával készített interjút, aki a beszélgetésben úgy fogalmazott: a szlovákiai, ukrajnai, romániai és szerbiai magyar kisebbség – „ellentétben a magyarországi nemzeti kisebbségekkel” – nem csupán túlélt, hanem eléggé aktív is, „köszönhetően azon társadalmak és államok toleranciájának, amelyek területén él”.

Szabadon használja a magyar nyelvet kommunikációs nyelvként és nemcsak jogi, hanem főleg intézményileg garantált feltételekkel rendelkezik az identitása védelmére”

– vélekedett a diplomata. 

Az interjú jelentős része a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából írt könyv – amelynek az interjúalany a társszerzője – magyarországi recenziójáról szólt. Az interjú további részében Ján Gábor elmondta, hogy a magyar fél viselkedésének képlete „az elmúlt évszázadban elégséges mértékben kiolvasható, például abban, hogy nem volt hajlandó elfogadni a kisebbségi kérdés olyan megoldását, amely összhangban van a nemzetközi joggal”.

A magyar történelem

Gábor úgy véli, Magyarország Trianon revíziójára törekszik. A szlovák fél megvan arról győződve, hogy a státusz quo helyzete aktív szerepvállalás nélkül is fennmarad, Budapest „ezzel ellentétes irányú, növekvő törekvése ellenére is”.

Ján Gábor szerint észben kell tartani, hogy az elmúlt 150 évben a régiónkban a magyar nemzet elitjei a kontinens tektonikus mozgásai során mindig egy lépéssel előrébb jártak: elsőként határozták meg magukat a Habsburgok ellenében, elsőként „importálták a bolsevizmust Közép-Európába, elsőként támogatták a fasizmust és a nácizmust a legnagyobb európai tragédia, a második világháború előjátékában”. Az első egyik olyan vezető politikus Ján Gábor szerint, aki „hangosan kezdett el beszélni arról, hogy el tudja képzelni az életet az Európai Unión kívül is, nem meglepő módon Magyarország jelenlegi kormányfője”. 

Amikor talán egyszer majd az EU történetének sikeres fejezete egy kevésbé sikeres vég felé fog haladni, minden arra utal, hogy Orbán ezt a pillanatot majd szívesen kiélvezi

– mondta Ján Gábor.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Mindannyiunk lelkében lobogjon a magyar haza emléke, mert ezer esztendős magyar uralom alatt nem szenvedtünk annyit mint a cseh uralom hat éve alatt" (Andrej Hlinka, 1925.).

Főleg az ukrajnai magyar oknak vannak jogai. Hol él ez a "szlovák"?

A ná cizmus termék e volt Szlovák ia a második vh. előtt. Horvátországgal együtt volt az utolsó csatlós. A Rákosi féle történészek hamisítottak meg a tör tenelmet.

Tulajdonképpen nem szereztek maguknak országot, másoktól kapták. Alapkőnek elég szánalmas.

Területrablásos genocídum mint alapkő. Remek. Hogy ezért miért nem jár Nobel-díj?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés