Mark Rutte: A háború előtt Ukrajna „nagyon messze volt” az uniós tagjelöltségtől

2022. május 24. 12:39
„Nem valószínű, hogy Ukrajna rövidesen uniós tagjelölt ország lesz” – mondta a holland miniszterelnök.

Az NlTimes hírportál tudósítása szerint a hétfő esti felszólalásban Rutte elmondta: létezik egy olyan lehetőség, miszerint Ukrajna „potenciális tagjelölt” lesz, és előírják neki, milyen lépéseket kell megtennie, hogy megkapja a rendes tagjelölti státuszt. „Ez történt Bosznia-Hercegovina esetében is. Talán ez segítené az ukrán kormányt” – mondta a holland kormányfő. 

Rutte szerint Ukrajna az ellene indított orosz háború előtt „nagyon messze volt” a tagjelöltségtől.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai uniós tagállam vezetője úgy nyilatkozott, hogy „Ukrajna az európai család része”, Rutte azt mondta: ezek inkább „érzelmi”, mintsem „jogi” jellegű kijelentések voltak. 

A holland parlament alsóházában több párt, köztük a baloldali liberális Demokraták 66, a Zöldek és a szociáldemokrata Munkapárt is azt szorgalmazza, hogy Ukrajna minél előbb váljon tagjelöltté, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért azonban vonakodna a státusz megadásától.

Rutte kétségét fejezte ki aziránt is, hogy a csatlakozási kérelmét március elején benyújtó Moldova rövidesen tagjelölti státuszt kapna. Nem zárta ki azonban, hogy ezek az országok a folyamat végén majd csatlakoznak az EU-hoz, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban hivatalosan is kérvényezte országa felvételét az Európai Unióba. Több uniós tagállam áprilisban nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státusz megítélését és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta. 

(MTI)

Nyitókép: Bart Maat / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, szépen megy le a. .elens.kij csillaga. Nem sok van hátra ebből.
Bár csak mellékszál, de kérdés, hogy az illető élete végéig nyaral, vagy kinyírják az USA érdek oltárán.

Azt hiszem kezdjük elérni azt a pontot, hogy az EU és az Usa szépen lassan elkezd kihátrálni ebből az egész ukrán ügyből. Az elkövetkező hetek majd megadják a választ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés