Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló kormányközi szerződést

2022. május 23. 12:03
„Mindig is tudtuk, hogy a Gazprom (orosz gázvállalat) nem hiteles partner” – jelentette ki Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

A lengyel kormány felmondta az Oroszországot Európával összekötő Jamal gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést – közölte hétfőn a Twitter közösségi honlapján Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja „megerősítette a lengyel kormány elszántságát, hogy Lengyelország teljesen függetlenedjen az orosz földgáztól” – áll a bejegyzésben. „Mindig is tudtuk, hogy a Gazprom (orosz gázvállalat) nem hiteles partner” – tette hozzá Moskwa.

A miniszter később a PAP hírügynökséggel közölte: az orosz gázszállításokról és a gáztranzitról 1993-ban kötött kormányközi szerződés felbontásáról a lengyel kormány május 13-án fogadott el határozatot. A döntést hétfőn, diplomáciai jegyzék formájában ismertetik Oroszországgal is. A határozat elfogadása „természetes lépés” volt azt követően, hogy Oroszország áprilisban megszakította a lengyelországi gázszállításokat – fejtette ki Moskwa.

A Gazprom április 27-től azért állította le lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni a gázért.

„Oroszország, megszakítva a szállításokat, tényszerűen megsértette a szerződésben foglaltakat, ennek nyomán a lengyel kormány azt a következtetést vonta le, hogy (...) a megállapodás hatálytalanná vált” – mondta el a miniszter. Megerősítette: a varsói kormány már előzőleg is készült arra, hogy az év végéig függetlenné válik az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG lengyel állami gázszállító 2019-ben nem hosszabbította meg az ezekről szóló szerződést.

A miniszter felidézte, hogy a Jamal gázvezeték lengyelországi szakaszának működtetője 2010 óta a Gaz-System lengyel társaság, amely az idén elfogadott lengyel törvény értelmében a gázvezeték kizárólagos felhasználójává vált. Anna Moskwa aláhúzta: a gázvezeték az európai joggal összhangban, fennakadások nélkül működik, ennek köszönhetően akadálymentes az ellenirányú gázszállítás Németországból Lengyelországba.

(MTI)

(Fotó: Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter a V4 + Ausztria és Németország energiaügyi minisztereinek találkozóján a Budapest Marriott szállóban 2022. február 8-án. A tanácskozáson az energiaügyekért felelős osztrák és a német államtitkár online vett részt.MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Anna Moskwa"

Legaláb ne így hívnák.

Ügyes! A lengyelek most a németektől veszik az orosz gázt.
Az ukránok tőlünk a lengyelektől és a szlovákoktól veszik az orosz gázt.
A németek a franciáktól veszik az atomerőművek által előállított áramot.
Vicc az EU és jellemző rá -minden ilyen nem valódi, álságos.

Most már a második német mondja, hogy nélkülünk kéne olajembargózni:-)
Az az érzésem, hogy nagyon furmanyosan büntinek állítják be, hogy teljesítik a kérdéseinket, miszerint a tengerparttal nem rendelkezők, vezetéken történő kőolaj ellátású országok maradjanak I ki a szankcióból.

Fizethetett volna euróban.

Szerbia nem szuperhatalom, azonban van játéktere a gázvásárlásokat
illetően, Magyarország sem szuperhatalom, ellenben van gáztároló
kapacitása. (Arról a tároló kapacitásol beszélek, ami nem a magyaroké
volt egészen addig, míg Orbán vissza nem lopta.)

Szerbia és Magyarország le is pacsiszták ezt rendesen egymással.

Látom klíma- és áramlástani szakértőnek tetszik lenni. Nehéz szakma
mind a kettő.

Mindig annyi, amennyit beletöltenek. Nem tudta? Egy Attasénak tudni kéne!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés