Eddig a világtörténelem minden embargóját kijátszották

2022. május 23. 20:16

Hogyan lehet az, hogy február 24-e a háború kezdete, és Von der Leyen már januárban rendel 120 hajónyi palagázt az USA-tól? Honnan tudta, hogy ez februárban szükséges lesz?

2022. május 23. 20:16
null
Nógrádi György
Infostart

„Az felsorolható-e listaszerűen, hogy mi az a tapasztalat, akár katonai, akár politikai, amit más hatalmak ebből a háborúból megtanulhatnak és fölírhatnak maguknak: ha mi ilyen helyzetbe kerülünk, akkor ezt, ezt meg ezt kell csinálni?
Mindenki várja a háború végét. A tapasztalatokat utána jobban le lehet szűrni. Számomra a legfontosabb tapasztalat: Oroszország katonailag nem ért el sikert, elfoglalt 26 kisvárost, 4 nagyvárost, de a stratégiai célját nem érte el. Oroszországnak eddig két fontos exportcikke volt, a kőolaj-földgáz, erre most embargót játszunk és a hadiipar. Ha az oroszok ezt a háborút nem úgy fejezik be, ahogy ők tervezték, márpedig nem úgy fejezik be, az orosz hadiipari export vissza fog esni, ez már látható. Ha az orosz fegyvereket nem lehet eladni, akkor rendkívüli mértékben lecsökken az orosz költségvetés ebből származó bevétele. A másik tapasztalat az, hogy az oroszok 60 nap után folytatták a háborút, a erőik töredékét vetették be és a stratégiai céljaikat próbálják követni, ugye a Fekete-tenger tengerpartját elfoglalni.

Az orosz technikai eszközökkel van a probléma, vagy a stratégiával, a kezeléssel, az utánpótlással, a logisztikával?
Az egésszel. Az oroszok nem a legmodernebb haditechnikát vetették be.

Miért nem?
Egy: nem akarták elvonni ezt a technikát, többek között, a kínai határról. Kettő: mert orosz csapatok vannak Szíriában, Líbiában, nem lehet kivonni őket. Ha bárhonnan kivonul, az stratégiai vereség. Az oroszok a régi technikát vetették be, az ukránoknál is régi van, csak negyven ország ontja az új technikát, amit az ukránok nem tudnak kezelni. Nagyon érdekes, hogy a Nyugat azt mondta, hogy Közép- és Kelet-Európa adja oda a volt szovjet technikát és cserébe vegyünk nyugati technikát. Most ott tartunk, hogy egy héttel ezelőtt a németek bejelentették, száz ukrán tüzért öt napon át képeznek nyugati technikára. Miután rájöttek, hogy lehetetlen öt nap alatt kiképezni őket, azt mondták, hogy negyvennapos képzést kapnak. Csak negyven napra előre ma nem tudom megmondani, hogy a háború eltart-e.

A gazdasági elszigetelés technikája, az embargó, működik?
Megítélésem szerint nem. A világtörténelem minden embargóját eddig kijátszották. Európában jó pár olyan ország van, egyet mondok, Szerbia, amelyik nem írta ezt alá és ki fogja játszani. A kőolaj és földgáz embargója nekünk jobban fáj, mert Magyarország esetében nem tudjuk pótolni. Megint furcsa dolgok jönnek. Hogyan lehet az, hogy február 24. a háború kezdete és Von der Leyen már januárban rendel 120 hajónyi palagázt az Egyesült Államoktól? Honnan tudta, hogy ez februárban szükséges lesz? Hogy lehet az, hogy az amerikai palagáz jóval drágább, mint az orosz, tehát Európa versenyképessége csökken, az amerikai versenyelőny fokozódik? Rengeteg olyan kérdés fölvetődik ma a háború kapcsán, amire életveszélyes a válasz megadása. Gazdaságilag Oroszország nem tudta hozni, amit akart, katonailag sem tudta eddig hozni, amit akart, de nem fogja elveszteni a háborút, mert ez számára presztízs. Az is érdekes, hogy a háború után az oroszok milyen területeket fognak elfoglalni, milyen fegyverszünet és béke lesz és mi lesz az ott lévő nyugati technikával.”

Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2022. május 24. 20:14
"Hogyan lehet az, hogy február 24. a háború kezdete és Von der Leyen már januárban rendel 120 hajónyi palagázt az Egyesült Államoktól? Honnan tudta, hogy ez februárban szükséges lesz? Hogy lehet az, hogy az amerikai palagáz jóval drágább, mint az orosz, tehát Európa versenyképessége csökken, az amerikai versenyelőny fokozódik? Rengeteg olyan kérdés fölvetődik ma a háború kapcsán, amire életveszélyes a válasz megadása." V. d. Leyen és bandája áruló, az amerikai érdekek kiszolgálója.
Lajos75
2022. május 24. 19:04
Azért ne felejtsük el,hogy Ukrajna mögött ott áll majdnem a komplett NATO,irdatlan mennyiségű fegyverszállítással,műholdképek,hírszerzés,pénz,stb.Ha így nézzük az összképet,nem is állnak olyan rosszul az oroszok.Lassan,de haladnak előre.
adrás
2022. május 24. 17:45
Ennek a medve asszonynak 3 ami tanácsadója van !
Scio
2022. május 24. 13:14
"Hogyan lehet az, hogy február 24-e a háború kezdete, és Von der Leyen már januárban rendel 120 hajónyi palagázt az USA-tól? Honnan tudta, hogy ez februárban szükséges lesz?" . Qrva egyszerű a válasz: ő is időutazó, és azért jött ide, hogy megmentsen minket...vagy mégsem???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik