Morawiecki: Norvégia osztozzon gigantikus gázbevételén!

2022. május 23. 14:56
Az orosz gáz kiesésével új források után nézne a lengyel miniszterelnök.

 Norvégiának meg kellene osztania a magasabb olaj- és gázárak következtében a közelmúltban elért gigantikus nyereségét – idézi Matuesz Morawieckit a Bloomberg. 

A lengyel miniszterelnök vasárnap egy ifjúsági csoport találkozóján válaszolt a kabinet energiapolitikáját firtató kérdésre, elmondta: a szénerőművekre támaszkodó Lengyelország a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára kíván átállni, miközben leállítja az Oroszországból és bizonyos „arab” országokból származó olaj- és gázszállításokat.

De vajon óriási pénzt kellene fizetnünk Norvégiának a gázért – négyszer-ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt? Ez beteges!”

– fogalmazott Morawiecki. „Meg kellene osztaniuk ezeket a többletnyereségeket. Ez nem normális, ez igazságtalan. Ez egy közvetett zsákmányszerzés a Putyin által indított háborúból” – érvelt a miniszterelnök.

Mint a Bloomberg is írja: Lengyelország még ebben az évben befejezi a Norvégiából érkező gázvezeték megépítését, amely segítene pótolni az Oroszországból érkező gázszállítást – amelyet a múlt hónapban szakítottak meg, miután Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

Az ország úgy látja, hogy gázszükséglete ebben az évtizedben mintegy 50 százalékkal nő, mivel a közműszolgáltatók új erőműveket építenek az elöregedő széntüzelésű egységek helyett. A Norvégiával és Dániával kötött megállapodás az északi-tengeri összeköttetés megépítéséről döntő fontosságú volt a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt azon törekvései szempontjából, hogy megszakítsa az Oroszországgal való energetikai kapcsolatokat.

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Összesen 235 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Norvégia csak kihasználja azt a helyzetet, amit kreáltak számára.

Szerintem a norvégok hihetetlen empátiáról tanúbizonyságot téve megduplázzák a Norvég Alap által Lengyelország számára juttatott LMBTQ tájékoztatást és jogvédelmet.

Mióta lett Kijev és Varsó A VILÁG URA?
Mert én korábban államközi kapcsolatokban ilyen hangvételt még nem tapasztaltam... kik ezek, a VILÁGCSÁSZÁROK?

Lengyelország is egyre inkább az Usa által megszállt országnak tűnik. Mint Ukrajna.

Előbb felmondja a szerződést, majd körülnéz, hogy mivel pótolná a gázt? Nohiszen...

Jaja. Banderáék, aki most épp ukrán hős, az oroszok mellett nem kímélték sem a lengyeleket, sem a zsidókat.

Az ukránokkal és a lengyelekkel is az a helyzet, hogy egyrészt utálják a szovjet kommunisták miatt az oroszokat, másrészt utálják a nácik miatt a németeket is. Ezt az Usa most szemérmetlenül kihasználja a saját geopolitikai játszmáját illetően.

Az Usát nem igazán érdekli sem az ukránok, sem a lengyelek sorsa, ők az oroszokat akarják megtörni. Ennek issza most a levét Ukrajna és Lengyelország is. Ez az ára Uncle Sam barátságának.

Baromi nagy szerencsénk, hogy mi nem vagyunk nagy játékosok az Usa szemében, különben már itt is valami Usa barát kormány lenne, NATO támaszpontok lennének amerikai rakétaindító helyekkel, amerikai tanácsadókkal, menne a szájkarate az oroszokkal, mennének a fegyverek Ukrajnába, és közben szopnánk a drága benzin és gáz miatt.

"Voltak már próbálkozások."

Persze,hogy voltak. Goodfriend, és társai. Az EU-s jogállamisági szopatások egy része is inkább az Usához köthető, mint a brüsszeli elithez.

"Meg lesznek is."

Ez biztos.

Viccet félretéve, igen. Szerintem a Coca-cola is azért reklámoz mindent buzikkal, mert így a fősodorbeli sajtóban egy szó sem esik arról, hogy ők a legnagyobb műanyagszennyezők.
A norvégok is támogatják a Soros-alapítványokat, hogy utána egy szót se lehessen olvasni arról, hogy például mennyivel járulhat hozzá a norvég kitermelés a globális felmelegedéshez...

Szerintem ez első osztályú trollkodás. Jól nyomja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés