Kreml: Varsó Moszkvával szembeni álláspontja „az őrülettel határos”

2022. május 23. 16:23
Dmitrij Peszkov szerint Lengyelország már rég nem hajlandó fizetni a gázért, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót.

Lengyelország Oroszországgal szembeni álláspontja fékeveszett és az őrülettel határos, ezért aligha lehet megjósolni, hogy mi lesz a helyzet az orosz gáz Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő tranzitjával – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában.

A szóvivő arra reagált, hogy Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy

Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.    

„Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni” – mondta Peszkov újságíróknak.    

Vannak alternatív útvonalak a gázszállításra

A szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország már rég nem hajlandó fizetni a gázért, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, „a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében. Ami az ügy tranzitoldalát illeti, úgy gondolom, hogy a Gazprom természetesen kész részletesebb magyarázatot adni, ha szükséges. De ez egy olyan téma, amely mindenképpen figyelmet érdemel – azzal együtt, hogy vannak alternatív útvonalak a gázszállításra, amelyek egyébként jelenleg nagyon megterheltek” – mondta a Kreml szóvivője.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem már a lengyelek sem tudják követni, hogy mit akarnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés