Oroszország gazdasági mutatói szépen kezdenek visszaállni a normális szintre

2022. május 23. 16:07

Kontra
Facebook
Ja, igen. És még mindig övék a világ legnagyobb arany- és devizatartaléka. Igen, erre készültek.

„Az orosz modell

Az elmúlt pár hónap pánikrohama után Oroszország gazdasági mutatói szépen kezdenek visszaállni a normális szintre, sőt: úgy tűnik, a szankciók miatti újratervezésből is ők jönnek ki jól – írja az Index.

Nem fogjátok kitalálni, mi történt: a Krím 2014-es elfoglalása óta a nyugati világ bünteti az oroszokat, ők pedig (meglepetés) mindinkább önellátó, átrendezett gazdaságot építettek, építenek. Volt már ilyen, ugye? Látták, hogyan reagál a világ, ők pedig szépen felkészültek az elmúlt nyolc évben a továbbiakra. Tudatosan választották a szerényebb életszínvonalat és a lassabb növekedést: visszafogták a jóléti kiadásokat, megemelték az offshore befektetésekből származó osztalékok adóját. Most pedig gond nélkül hagyják kivonulni a tüntetőleg távozó globális vállalatokat.

Drágább lehet a sör, de relatíve, jelenértéken olcsóbb a vodka. Az élelmiszereket megoldják a növekedésnek indult hazai mezőgazdaságból. Gyengül a rubel, de az olajat devizában számlázzák ki a vevőknek: természetes fedezeti ügylet, mondhatnánk. Sőt, az eddigi szankciók miatt az orosz vállalatok és maga az állam se tudott eladósodni: 50, illetve 20 százalék alá süllyedt hitelállományuk.

Ja, igen: és még mindig övék a világ legnagyobb arany- és devizatartaléka. Igen, erre készültek. És azért a nagyját nem külföldön tárolták érthető módon. Szóval biztosan pánikolnak az oroszok, Putyin pedig összeomolva tombol és azt se tudja, mit csinál. De a fentieket átgondolva lehet, hogy mégis volt mindenben némi tudatosság. Ne feledjük: hiszen ők még Trumpot is képesek voltak hatalomba hekkelni!!”

  Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Igen, erre készültek."

Let's Go Brandon már 2021 nyarán fenyegetőzött szankciókkal. Az oroszok lehet, meg is köszönték neki, hogy előre figyelmeztette őket. Szpasziva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés