Akkor most áttörtek az oroszok?

2022. május 23. 16:39
Mikor döntő egy csata? A mostani szeverodonyecki ütközet kapcsán azt láthatjuk, hogy megváltozott a helyzet, és komorabb kép rajzolódik ki az ukránok számára. Folytatódik Háború, közelről sorozatunk!

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

Nyitókép: aknagránát robban a donbaszi Liszicsanszk közelében, május 23-án (ARIS MESSINIS / AFP)

***

Pont egy hete, hogy a kelet-ukrajnai áttörés esélyeit latolgattam. Az élet azonban újra és újra bebizonyítja, hogy szinte lehetetlen pontosan megjósolni, mi történik egy háborúban.

A múlt heti állapothoz képest a kelet-ukrajnai belső katlan bezárulni látszik, nem meglepő módon délről, Popászna felől. Ezzel szemben az északi Bilohorivka irányából induló támadás a földrajzi viszonyok, elsősorban a folyami átkelés már szintén bemutatott nehézségei miatt egyelőre úgy néz ki, megtorpant. A külső gyűrű Izjum és Novoszelivka irányából szintén ért el némi előrehaladást, ami viszont kifejezetten érdekes, az az, hogy egy kisebb katlan készül kialakulni Szeverodonyeck körül,

azaz a frontális támadás jobban halad, mint az átkarolás.

Erre sem fogadott volna a legtöbb szakértő nagyobb tételekben, egy vagy két héttel ezelőtt. 

(Forrás: Liveuamap)

Jól mutatja, mekkora fontosságot tulajdonít az orosz vezetés Szeverodonyecknek, hogy a kifejezetten városi harcra kifejlesztett harcjárművek, az eddig visszatartott BMPT Terminátorok is megjelentek (a típusról hamarosan részletes ismertetővel jelentkezünk).

Harkiv környékéről szinte teljesen visszavonultak az orosz egységek, de úgy néz ki, hogy ez csak a város közvetlen környékének kiürítését jelenti, azaz teret adtak fel, hogy időt nyerjenek. Ugyanis amikor az ukrán előrenyomulás azzal kezdett fenyegetni, hogy egyrészt elvágja az izjumi erőket az utánpótlástól, másrészt a nemzetközi határ közelébe kerülhetnek, azonnal leállt a visszavonulás és újra megszilárdult az orosz erők védelme. 

A hírek szerint a lassan bekerített Szeverodonyeckből kivezető egyik hidat megsemmisítették az oroszok, így a lekötött erők kivonása még nehezebbé válik, ráadásul a harcolva visszavonulás egy tűzerőfölényben lévő ellenséggel szemben mindig is rendkívül nehéz feladat volt.

A katonai alakulatok ereje ugyanis nem kizárólag, sőt nem elsősorban technikai eszközeikben rejlik,

mint azt a jemeni szandálos ellenállók által megfutamított szaúdi gépesített egységek példája mutatja.

Magas morálú és összeszokott alakulatokat azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra felállítani. Valószínűleg ezt ismerte fel az ukrán politikai vezetés is, amely a jelek szerint változtatott az „egy lépést sem hátra!” hozzáállásán. Bár biztosat nem tudni, a jelek szerint megindult az ukrán hadsereg legütőképesebb egységeinek kivonása megerősített állásaikból. Ezt akár az elszenvedett súlyos veszteségek váltották ki, amelyet az ukrán vezetés is kénytelen volt elismerni, akár a bekerítéstől való félelem – de egyértelműen megmozdult a front Kelet-Ukrajnában.

Ugyan az ukrán veszteségekről kevesebb szó szokott esni, azonban az utóbbi időben több olyan információ is napvilágot látott, amely legalábbis kérdéseket vet fel az ukrán fegyveres erők élőerő utánpótlásának helyzetével kapcsolatban. Ilyen például, hogy nemrégiben lecserélték a területvédelmi, azaz tartalékos erők főparancsnokát, illetve az a tény, hogy a Kijev környéki visszavonulások után egy tartalékos egység érte el az orosz határt. Hozzátéve a Zelenszkij elnökre nem jellemző csendet, illetve a jelentős veszteségek beismerésén túl a sorköteles korú férfiak számára Ukrajna elhagyását megtiltó rendelkezés elleni aláírásgyűjtést,

elég komor kép sejlik fel.

Hiába írták alá viszonylag kevesen petíciót, és hiába mondta azt az ukrán állami hírügynökség, az UNIAN hasonló kérdésére a válaszadók mindössze 41 százaléka, hogy támogatja a felvetést, maga a javaslat megjelenése is komoly gondokat feltételez.

Ne felejtsük el, hogy Ukrajnában hadiállapot van. Bárki, aki az ország védelmének gyengítésével vádolható, az súlyos következményekkel számolhat. Ennek ellenére sokan vállalták – azonosítható módon! –, hogy támogatásukról biztosítsák a kezdeményezést.

Ugyan információk szerint még kifejezetten magas a háború folytatásának támogatottsága, fentiek alapján az elmúlt időszak súlyos veszteségei már ukrán oldalon is egyértelműen kezdik éreztetni a hatásukat.

Az igazi kérdés az, hogy mekkora lendületet tud venni az orosz támadás, miután a legtöbb Ukrajnában harcoló alakulatot oda csoportosítottak át, és ez milyen hatásokkal jár. Sikerül-e bekeríteni a szakadár területekkel szemben felsorakoztatott harcedzett, reguláris ukrán dandárokat, és hogy fenti egységek milyen állapotban tudnak visszavonulni a halálos ölelésből? 

Azt egyelőre túlzás állítani, hogy a háború fordulópontjához érkezett, az azonban bizonyos, hogy láthatóan megváltozott a helyzet. 

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Az igazi kérdés az, hogy mekkora lendületet tud venni az orosz támadás, miután szinte kivétel nélkül minden Ukrajnában harcoló alakulatot odacsoportosítottak át, és ez milyen hatásokkal jár.
"

Hogy mekkora lendületet tud venni az orosz támadás, ha szinte kivétel nélkül oda csoportosították át az ukrán harcoló alakulatokat, és az oroszok bekerítik és felmorzsolják őket? Elég nagyot.

Már a háború elején jópáran megmondták, Oroszországnak sok tankja, rakétája, tüzérsége van, sokkal több, mint az ukránoknak. Ha kell, plusz embereket is küldenek oda. Semmi értelme napi történésekből következtetni a háború végkimenetelét illetően. Attól mert az ukránok visszafoglalnak néhány falut, a stratégiai valóság nem változik.

Orosz bábkormány alatt legalább nem kellett háborúzniuk.

A nagyobb átkaroláshoz ekkora területen rengeteg haditechnikára és emberre lenne szükség. Az oroszok pedig kis haderővel vannak jelen Ukrajnában az ukrán haderőhöz képest. Az ákaroláshoz kevesen vannak, ezért inkább frontálisan támadnak. Az erők technikában és emberben kb. egy az egyhez mérhetők. Ezidáig a tapasztalat azt mutatta, hogy támadónak háromszoros fölényben kell lennie hogy bitos legyen győzelmében. A nyugati műholdaknak köszönhetően az ukránok pontosan tudják, honnan érheti őket támadás, és felkészülhetnek, ráadásul az ukránoknak volt egy rakat Bayraktar, melyek az örmények ellen jól teljesítettek. Furcsa.

Leet, hogy benézték, hibás feltételezésből nyomultak Kijev felé. Egyesek szerint a kb. 40ezres északi orosz kontingens soha nem is lett volna képes bevenni Kijevet, meg az azt őrző 80-100 ezer ukránt, nem is ez volt a céljuk. Vagy elterelés volt a cél, vagy Zelenszkij megadásra kényszerítése, ezt se fogjuk megtudni hamarosan.

Ettől még az oroszok nem hülyék. Tanulnak a hibáikból. Ellentétben az Usával, amelyik 2021 augusztusában megszégyenülten vonult ki Afganisztánból.

"Ez változóban van. Állítólag mennek lengyel "önkéntes" csapatok is Donbaszba."

Két lengyel zászlóalj már ott van, és a csehek is érkezőben.

"Másodikban a szovjet itt ment ment át leglassabban és legtöbb áldozattal."

Miközben az angol-amerikai légierő szőnyegbombázta az országot.

"Attól még addig a hosszú távig Magyarország bőven járhat rosszul."

Én az EU-nak három évet adok, míg végérvényesen becsődöl. Szerintem addigra gazdaságilag a jelentéktelen országok halmaza lesz. Kína már most úgy beszél az EU-ról, mint valami népes területről oroszországtól nyugatra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés